ЯК МАЄ ВІДБУВАТИСЯ І КОЛИ МАЄ ЗАВЕРШИТИСЯ ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ ВУЛИЦЬ В ХМІЛЬНИКУ?

ЯК МАЄ ВІДБУВАТИСЯ І КОЛИ МАЄ ЗАВЕРШИТИСЯ ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ ВУЛИЦЬ В ХМІЛЬНИКУ?
27.07.2015
завантаження1Нещодавно в Хмільнику відбувся захід, під час якого обговорювали необхідність перейменування вулиць, які носять назви радянської доби. Неприємно вразила риторика окремих громадян, які нарікали на те, що «хтось там понаприймав закони, а нам їх виконувати». Навіть лунали заклики не виконувати цей закон та залишити все, як є.

Але зараз про інше. Після заходу склалося враження, що не всі розуміють, що ж має відбутися і, власне, як має відбуватися перейменування вулиць. Тому є потреба роз’яснити окремі моменти Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» щодо обов’язків міської ради, а також міського голови та голови обласної адміністрації.

Одразу зазначу, що про те, які саме вулиці мають перейменувати, можна подивитися в самому законі. Ми ж поговоримо лише про алгоритм дій для кожного суб’єкта, який так чи інакше, задіяний в процесі перейменування.

Законом передбачено, що органи місцевого самоврядування, в нашому випадку – міська рада, має у шестимісячний строк з дня набрання чинності цим Законом перейменувати сквери, бульвари, вулиці, провулки, узвози, проїзди, проспекти, площі, майдани, набережні, мости, які носять назви радянської доби.

Одразу уточняємо про строки: закон набрав чинності 21 травня 2015 року, тому прийняти рішення про перейменування вулиць міська рада має до 21 листопада 2015 року.

Що ж буде, якщо міська рада не виконає вимоги закону та не прийме рішення про перейменування вулиць?

Закон говорить, що в такому випадку рішення про перейменування вулиць приймається у формі розпорядження, міським головою. Таке розпорядження має бути видане у тримісячний строк з моменту закінчення терміну, який було відведено для міської ради.

Іншими словами: якщо міська рада не перейменувала вулиці до 21 листопада 2015 року, то це має зробити міський голова своїм розпорядженням до 21 лютого 2016 року.

Що ж відбудеться, якщо, наприклад, і міській раді, і міському голові не вистачить політичної волі, щоб зробити такий крок?

Закон визначає наступне: якщо міським головою не прийнято розпорядження про перейменування вулиць, то таке перейменування здійснюється розпорядженням голови відповідної обласної державної адміністрації, який зобов’язаний прийняти таке розпорядження у тримісячний строк, тобто до 21 травня 2016 року.

Таким чином нові назви вулиць ми можемо отримати вже в серпні-вересні 2015 року, але, якщо і міській раді, і міському голові не вистачить політичної волі для прийняття таких рішень, то цей процес може затягнутися аж на цілий рік – до травня 2016 року.

Але цей процес незворотній: закон потрібно виконувати і вулиці мають бути перейменовані.

Варто зазначити, що схожа ситуація і з демонтажем пам’ятників діячам радянської доби.

Також варто зазначити, що всі ці процеси мають відбуватися у відповідності до законодавства, яке передбачає широке обговорення таких ініціатив. Але не того, чи потрібно перейменовувати вулиці чи ні – це вже визначено законом. Обговорення мають відбуватися в площині «яку нову назву має носити конкретна вулиця». І тут справді дуже важлива думка членів громади, бо саме їм жити на тій чи іншій вулиці…

Віталій Дорох


громадська організація "ПРАВО"