Як живеш, сільська школа?

Як живеш, сільська школа?
31.01.2012
Громадська організація «ПРАВО» долучається до моніторингу якості і доступності освіти у сільських громадах Вінницької області. Дослідження відбуватиметься в рамках проекту Вінницької обласної громадської організація «А-ВЕСТА» «Моніторинг якості і доступності освіти у сільських громадах Вінницької області», який реалізовується за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

У Вінницькій області як і всюди в Україні йде процес закриття сільських шкіл. У 2010 році було закрито 4 школи і діяльність ще 13 шкіл було призупинено.

У 2011 році закрито вже 7 шкіл, призупинено діяльність 8 шкіл. Найбільше шкіл закрито у Немирівському районі - загалом 8 навчальних закладів. По три школи у Погребищанському та Могилів-Подільському районах. По 2 школи у Літинському, Хмільницькому, Тиврівському та у Вінниці. По одній школі в Гайсинському, Липовецькому, Жмеринському, Чернівецькому, Тростянецькому, Барському районах. Загалом - 32 школи

Основна мотивація до закриття шкіл – прагнення забезпечити дітям кращі умови для навчання. Місцеві громади реагують на закриття шкіл по різному, відбувається або активна протидія, і школа залишається, або закриття. У другому випадку важливо визначити, чи діти дійсно отримують кращі умови для навчання, чи школи, в які їх перевели, краще обладнані в матеріально-технічному плані, там працюють більш кваліфіковані вчителі, забезпечені санітарно-гігієнічні умови, і, особливо, чи можуть діти добратись до нової школи.

На жаль, процес закриття шкіл в цілому залишається поза контролем громадськості, а це важлива і болюча тема, яка стосується багатьох людей і зачіпає найдорожче – майбутнє українських дітей.

Головним результатом, який планують отримати за результатами проведення моніторингу є визначення, чи дійсно закриття шкіл у сільських громадах дає дітям можливість отримати кращу освіту і у кращих умовах

Зараз визначено райони, в яких буде проводитись моніторинг, це Немирівський, Літинський, Могилів-Подільський, Хмільницький і Погребищенський. Також розроблено концепцію моніторингу якості і доступності освіти у сільській місцевості та розпочато сам моніторинг.

Також проектом передбачається оприлюднення результатів під час громадського обговорення, а також розробка та подання пропозиції за результатами моніторингу до

управління освіти Вінницької ОДА та Вінницької обласної ради.