ЯКА КОРИСТЬ БУДЕ ХМІЛЬНИКУ ВІД ГРОМАДСЬКИХ ІНСПЕКТОРІВ З БЛАГОУСТРОЮ?

ЯКА КОРИСТЬ БУДЕ ХМІЛЬНИКУ ВІД ГРОМАДСЬКИХ ІНСПЕКТОРІВ З БЛАГОУСТРОЮ?
06.09.2017
Нещодавно виконавчий комітет міської ради затвердив Положення про громадський контроль в сфері благоустрою території міста Хмільника, яке було розроблено громадською організацією «ПРАВО».

Таким чином зараз в Хмільнику створені всі умови для того, щоб хмільничани могли контролювати благоустрій міста. Більше того – виконавчий комітет оголосив конкурс з відбору осіб, які після проходження навчання, стануть громадськими інспекторами.

Тому варто зараз розповісти про те, яка користь нашому місту буде від діяльності громадських інспекторів.

Законом України «Про благоустрій населених пунктів» визначено, що контроль в сфері благоустрою є державний, самоврядний і громадський. Логіка така: якщо не справляється держава – має спрацювати місцеве самоврядування. Але в нас ситуація склалася таким чином, що не спрацьовує ні державний, ні самоврядний контроль. Думаю, що майже кожен хмільничанин може розповісти про негативні приклади, коли відсутність контролю з боку держави та місцевого самоврядування призводить до того, що місто просто задихається від диму, коли спалюють рослинні рештки на городах, або потопає в бур’янах, які ніхто не скошує. Прикладів є дуже багато. І одним з варіантів вирішення цих проблем є саме запровадження громадського контролю в сфері благоустрою.

Згаданий вище Закон визначає, що громадські інспектори мають право проводити перевірки стану дотримання Правил благоустрою та складати протоколи про адміністративні порушення. Ці протоколи потім передаються до адміністративної комісії для притягнення винних до відповідальності.

Тобто громадськість отримує дуже серйозний та дієвий механізм впливу на порушників Правил благоустрою, який дозволить навести лад в місті.

Як вже згадувалося, виконавчий комітет оголосив конкурс для осіб, які хочуть бути громадськими інспекторами. Прийом документів триватиме до 11 вересня. То ж, якщо вам набридло дихати задимленим повітрям, якщо набридло сміття, якщо не до вподоби бур’яни в зріст людини, якщо болить душа через пошкоджені зелені насадження чи дитячі майданчики, а ні поліція, ні міська влада не реагують – долучайтеся до цікавої та корисної ініціативи!

Всі, хто зголоситься стати громадським інспектором з благоустрою спочатку пройдуть навчання, а потім, після проходження співбесіди, отримають відповідне посвідчення і зможуть приступити до виконання своїх обов’язків.

Якщо є бажаючі стати громадським інспектором – прошу натиснути ТУТ, щоб ознайомитися з переліком документів та інформацією, куди ці документи потрібно подати.

Віталій Дорох


Голова Ради


громадської організації «ПРАВО»