«За нашу і вашу свободу: за наше спільне майбутнє»

«За нашу і вашу свободу: за наше спільне майбутнє»
21.10.2009
25-27 жовтня 2009 р. у Львові відбудеться Міжнародна конференція «За нашу і вашу свободу: за наше спільне майбутнє», присвячена подіям, що 20 років тому змінили обличчя Європи, привівши цей регіон до перемоги демократії, звільнення від комуністичного режиму, а цілу низку країн, зокрема й України, до незалежності. На презентації конференції, яка відбулася в Укрінформі, один із її організаторів, голова Товариства Лева Андрій Нечипорук розповів про ідею і мету заходу.

- Організовуючи міжнародну конференцію «За нашу і вашу свободу: за наше спільне майбутнє», ми насамперед прагнули проаналізувати досягнення минулого часу й надихнути теперішнє покоління лідерів до впевненої ходи шляхом демократії, прокладеним їхніми попередниками.

20 років тому як в Україні, так і в інших країнах Центральної та Східної Європи, розгорнулася активна діяльність громадських рухів. Молодь, яка у ті часи особливо збудилась на активні дії, вирішила змінити щось у своєму житті, в своїх державах, в своїх містах… В одних країнах ці кроки призвели до глибоких економічних і політичних змін, в інших – зміни були дещо меншими. Але 20 років уже позаду. Сьогодні можна лише осягнути ті досягнення, а кращі приклади проаналізувати й використати з адаптацією до нових тенденцій і сучасної ситуації. І це вже завдання сьогоднішнього покоління лідерів, теперішніх активістів, молодих політиків, людей, котрі теж мають своє бачення майбутнього для своє країни, для цілого регіону.

Тож нашою акцією «За нашу і вашу свободу: за наше спільне майбутнє», в яку входить і конференція, й виставки, й інші заходи, ми хочемо нагадати про те, що 20 років тому почалися грандіозні зміни і що це була велика перемога демократії, з одного боку, а з другого, глянути на те, що справді вдалося зробити і як використати досвід з різних країн для змін у майбутньому. Як відомо, 20 років тому у Вроцлаві відбулася конференція Польсько-Чесько-Словацької солідарності, яка дала поштовх Оксамитовій революції. Приклад і допомога польських реформаторів надихнула чехів і словаків впроваджувати зміни. Нині ця своєрідна естафета передається в Україну.

Центральним заходом акції буде конференція «За нашу і вашу свободу: за наше спільне майбутнє». Це гасло «За нашу і вашу свободу» – міжнародне, під ним впроваджувалися зміни в усіх країнах регіону 20 років тому. Саме гасло вперше було проголошено в Польщі 1795 року. Під цим гаслом 1968 року відбулася демонстрація в Москві на знак протесту проти введення військ СРСР в Чехословаччину і на підтримку Празької весни. Воно не втратило своєї актуальності й донині. До цього добре відомого гасла дисидентів ми додали другу частину «за наше спільне майбутнє». Цим ми хочемо наголосити, що взаємодопомога країн і народів надалі забезпечить надійне спільне майбутнє нашої частини світу.

Власне на цій конференції зберуться діячі, які активно втілювали демократичні перетворення в попередні 20 років. Це будуть представники з країн Центральної та Східної Європи, теперішньої Балтії. З’їдуться люди з країн пострадянського простору – Молдови, країн Південного Кавказу, Білорусі, Російської Федерації, а також, звісно, представники громадських рухів України, які були активні і в попередні роки, які є активними зараз. І звичайно молодь, котра проявляє себе більше і більше, яка в найближчі роки буде також одним із чинником змін у нашій країні.

Символічно те, що конференція проводиться у Львові. Львів, будучи каталізатором демократичних змін в Україні наприкінці 80-х років минулого століття, зберіг традиційні міцні зв’язки з основними осередками демократії країн Центральної і Східної Європи і залишається прикладом у цьому сенсі для демократичних сил країн Східної Європи, Кавказу та Середньої Азії. Тож плануємо до цієї конференції долучити широке коло львів’ян.

Крім самої конференції, плануємо зробити відкриту виставку на центральній площі – Площі Ринок – у Львові, матеріали якої представлятимуть визвольні, громадські рухи України та інших країн Центральної і Східної Європи, матеріали, пов’язані з діяльністю окремих організацій, які дадуть можливість сьогоднішньому поколінню усвідомити і ширше подивитися, як це відбувалося в Україні, Польщі, Литві. Можна буде побачити, як виглядали самвидави, почути пісні, промови, проголошені в ті часи, себто частково перенестися в період, починаючи з 1989 року.

Символічним заходом, взаємопов’язаним із тим, що відбувався в Польщі у 1989 році, буде концерт. Як відомо, тоді активісти Чехії, Польщі, Словаччини зорганізували символічний концерт свободи у Вроцлаві, який пізніше став символом вогню і духу і тих змін, що згодом відбулися у Чехії, Польщі, Словаччині. Тож, ми так само хочемо зробити символічний концерт, який буде доповненням до конференції «За нашу і вашу свободу: за наше спільне майбутнє».

Джерело: Вільна Європа