Заради здоров’я матері та дитини

Заради здоров’я матері та дитини
22.09.2009
Наприкінці серпня у Києві в рамках реалізації україно-швейцарської Програми «Здоров’я матері і дитини 2008-2010» українським фондом «Благополуччя дітей» - одним з партнерів програми, проводився дводенний тренінг для представників пілотних (експериментальних) районів: Івано-Франківської, Волинської, Вінницької областей та Автономної Республіки Крим. Тренінг проводився для представників ЗМІ, яких ознайомили з особливостями Програми: застосування сучасних технологій заради покращення здоров’я матері та дитини, розробка нових підходів до надання медичних послуг. Програма пропагує ідею відповідального ставлення людей до власного здоров’я. Увага акцентується на потребі використання нових підходів для розв’язання проблем здоров’я не лише за допомогою медичних закладів, але й через зміни в індивідуальній поведінці і у способі життя та через залучення громади до прийняття колективних рішень стосовно охорони громадського здоров’я.

Україно-швейцарська співпраця розпочалася в 1997 році. Відтоді у співпраці з МОЗ було надано підтримку Волинській, Івано-Франківській, Рівненській та Донецькій областям-партнерам: навчання медичних працівників і управлінців, встановлення медичного обладнання, запровадження телемедицини (консультації з фахівцями при важких клінічних випадках, обмін досвідом за допомогою Інтернету), розробка клінічних настанов тощо. Така співпраця й отримання постійно нових знань допоможуть не лише вирішити деякі проблеми у медичній галузі, але й підвищать кваліфікацію лікарів.

У Хмільнику Меморандум про співпрацю з україно-швейцарською Програмою було підписано у квітні 2008 року. Цікаво, що ж саме було зроблено в рамках цієї Програми у Хмільнику й районі? Ось що з приводу цього розповіла завідуюча акушерським відділенням Хмільницької ЦРЛ Оксана Шемета:

- Завдяки підписанню Меморандуму державною субвенцією були виділені кошти на ремонт пологового відділення. Встановлені пластикові вікна, утеплено зовнішні стіни, придбали водонагрівачі для забезпечення відділення теплою водою. Крім того, медичні працівники лікарні двічі брали участь в проведенні тренінгів, які проходили в містах Вінниці та Яремчі. Успішно практикуються нові методи роботи з батьками: на базі жіночої консультації діє Школа відповідального батьківства. Проводиться пропаганда і підтримка грудного вигодовування, практикуються партнерські пологи. При кесаревому розтині новонароджену дитину кладуть на дві години на груди батькові, щоб маля відчувало присутність хоча б одного з батьків. Завдяки Програмі у відділенні запровадили телемедицину. На 100 відсотків впроваджено сумісне перебування мами і дитини. Аби зменшити болі матері перед пологами, застосовується техніка вправ з м’ячем і гімнастичною драбиною, заохочується вільний вибір позиції в пологах. Хоча поки що при підтримці Програми не виділялися кошти на медичне обладнання, але у відділенні є й реанімаційний столик з підігрівом для новонароджених, і кювез (інкубатор) для виходжування немовлят, і апарат для штучної вентиляції легень… Щасливих мам виписують вже на третю-четверту добу, лише після оперативних пологів виписка зі стаціонару відбувається на 6-7 добу. Мабуть, все-таки завдяки підвищенню комфортних умов у відділенні, зміні світогляду на здоров’я матері й дитини, лояльному ставленню медперсоналу до породіль зросла кількість пологів (60% порівняно з минулим роком). Лише за серпень 2009 року було 48 пологів, а за 8 місяців – 396.

І це лише початок, адже співпраця почалася недавно. Попереду багато часу, копіткої праці і навчань….