Збори громадян за місцем проживання: проблеми та шляхи їх подолання

Збори громадян за місцем проживання: проблеми та шляхи їх подолання
11.05.2010
У Вінниці відбудеться V Всеукраїнська науково-практична конференція з питань самоорганізації населення «Удосконалення законодавства України щодо проведення загальних зборів громадян за місцем проживання»

Нечіткість законодавчих норм щодо порядку проведення загальних зборів не дозволяє громадянам спільно та ефективно вирішувати важливі місцеві проблеми, вже породжує протести прокуратури, судові процеси, ставить під загрозу існування органів самоорганізації населення. Результатом є неефективне управління на місцях, загострення соціальних конфліктів та розповсюдження радикальних форм громадського волевиявлення.

У деяких містах України такий порядок регулює Статут територіальної громади, або місцеве Положення про загальні збори. Але більшість українських міст, а тим паче села та селища не мають на сьогодні ні статутів, ні таких положень. Навіть якщо вони і прийняті, є випадки, коли їхні норми відповідають швидше інтересам органів місцевої самоврядування, ніж громади. Тому актуальною є необхідність розробки, публічного обговорення та лобіювання ухвалення проекту Закону України «Про загальні збори членів територіальної громади за місцем проживання».

Саме тому, Всеукраїнська Асоціація сприяння самоорганізації населення та Вінницька міська рада, виступили ініціаторами проведення 15-16 травня 2010 року в м. Вінниці, за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», V Всеукраїнської науково-практичної конференції з питань самоорганізації населення «Удосконалення законодавства України щодо проведення загальних зборів громадян за місцем проживання».

Головною метою конференції є вироблення пропозицій щодо удосконалення чинного законодавства та локальної нормативно-методичної бази у сфері проведення загальних зборів членів територіальної громади за місцем проживання (далі – загальних зборів) на основі аналізу сучасного стану справ та набутого досвіду у цій сфері.

На конференції будуть розглянуті такі питання:

- стан законодавчої регламентації проведення загальних зборів;

- правозастосовна практика у сфері проведення в Україні загальних зборів в різних регіонах України, виявлення основних проблем у цій сфері;

- обговорення проекту Закону України «Про загальні збори членів територіальної громади за місцем проживання», створення мережі підтримки прийняття законопроекту;

- обмін досвідом та теоретичними напрацюваннями у сфері розвитку органів самоорганізації населення та інших форм локальної демократії;

- шляхи удосконалення механізмів співпраці органів самоорганізації населення з органами місцевої влади.

До участі у конференції запрошені науковці, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, лідери громадських організацій, керівники органів самоорганізації населення України та їхніх об’єднань.

Детальніше про проект: http://samoorg.com.ua.