Чи підтримають хмільничани всеукраїнський бойкот «молочної мафії»?

Чи підтримають хмільничани всеукраїнський бойкот «молочної мафії»?
14.05.2012
З ініціативою проведення такої всеукраїнської акції виступає ВО «Свобода». Не стоять осторонь і наші місцеві «свободівці» - як зазначив Роман Марійчак: «Ми пропонуємо пропонує долучитися до проведення акції всіх небайдужих селян Хмільницького району, яким набридло, що "молочна мафія", при абсолютній бездіяльності влади, знизила закупівельні ціни на молоко, наживаючись таким чином на важкій праці селян.

Суть запропонованої «свободівцями» акції полягає в тому, що селянам пропонують не здавати молоко заготівельникам з 16 по 18 травня. Таким чином організатори намагатимуться змусити владу реагувати, а заготівельників – підвищити закупівельні ціни на молоко…

Обгрунтування своєї позиції «свободівці» виклали в заяві, яка пропонується Вашій увазі:

ЗАЯВА


Всеукраїнського об’єднання «Свобода»


з приводу ситуації на ринку закупівлі молока


Всеукраїнське об’єднання «Свобода» вимагає негайного підвищення закупівельної ціни на молоко.

Сьогодні українські селяни виробляють і забезпечують державу близько 80% молочної продукції, але не отримують з того жодного економічного зиску. Більше того, на важкій, щоденній праці селян-виробників молока влада та контрольована нею «молочна мафія», граючись із закупівельними цінами, заробляють мільйонні надприбутки. В умовах, коли різко падає закупівельна ціна на молоко, ціни на готову продукцію навпаки ростуть.

Усі свої проблеми, невдачі та невміння на ринку молочних продуктів влада перекладає на руки селян-виробників молока та споживачів молочної продукції. Українці в містах і селах, виробники і споживачі розглядаються як засіб збагачення та поповнення їхніх багатомільйонних статків.

Чергове, штучне зниження ціни на молоко для селян підтверджує антинародну спрямованість режиму Януковича-Азарова. Закупівельники, маючи незмінне лобі в особі влади, безпідставно, на власний розсуд, ігноруючи будь-які інтереси селян, в чергове штучно занижують ціну на молоко. У більшості населених пунктів закупівельні ціни знижено до 1,50 грн. за літру. Тоді як на ринку ціна становить 6-7 грн. за літру.

Отримавши депутатські мандати рад різних рівнів від Партії регіонів, її сателітів, відчуваючи безконтрольність та повну підтримку антинародної влади, заготівельники ведуть свою цінову політику у молочній галузі, спрямовану на знищення молочного скотарства. Їх мета - надприбутки, інтереси українського селянина нікого не цікавлять. У таких умовах селяни продовжують вирізувати корів, оскільки не бачать сенсу їх утримувати. Корова-годувальниця, яка була одним із символів українського села, може відійти у минуле. Для селянина кошти, отримані за молоко, є єдиним заробітком і дають йому можливість виживати за умов безвідповідальної політики щодо сільського господарства.

Так звані «молочні кризи», при повній бездіяльності влади штучно створювалися і раніше. Тільки активністю та рішучістю селян вдавалося відстоювати адекватну ціну на молоко. Зокрема, у травні 2011 року на Хмельниччині селяни об’єднали зусилля, відгукнулися на заклик Всеукраїнського об’єднання «Свобода» та оголосили «молочній мафії» бойкот. Тоді до акції протесту долучилася більшість населених пунктів Хмельниччини.

Тепер олігархи, влада, «молочна мафія» знову наступають на права і інтереси селян, знову намагаються пограбувати українців. У такій ситуації ми повинні об’єднатися і захистити свої інтереси. Ми повинні змусити «молочну мафію» встановити адекватні ринкові ціни на молоко.

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» вимагає від Верховної Ради України негайного втручання у ситуацію. Ми наполягаємо на негайному юридичному регулюванні укладення договорів між заготівельниками та селянами-виробниками із з обов'язковим пунктом про мінімальну ціну. Ми вимагаємо негайного ухвалення Закону України, який би чітко встановлював мінімальну закупівельну ціну на молоко на рік і не дозволяв би «молочній мафії» гратися з цінами.

ВО «Свобода» вимагає жорсткого контролю за закупівельними цінами на молоко з боку Антимонопольного комітету.

Ми наголошуємо на необхідності запровадження відкритих аукціонів із закупівлі молока у населення. Саме таким чином можна уникнути остаточного зубожіння селян та занепаду молочного скотарства. Аукціон має діяти за принципом: сировинна база дістанеться тому заводу, який дасть найкращу ціну і найкращі умови для розвитку молочного скотарства.