Чи вистачить мужності й здорового глузду у хмільницьких чиновників демонтувати пам'ятник Лєніну?

Чи вистачить мужності й здорового глузду у хмільницьких чиновників демонтувати пам'ятник Лєніну?
15.02.2012
24 листопада 2011 року Хмільницька міська рада ухвалила міську програму "Хмільнику – 650 років", згідно якої у 2012 році передбачено реконструкцію центральної площі міста на вулиці Лєніна. Виконавцем робіт визначено управління містобудування і архітектури міської ради. Фінансуватися реконструкція має з міського бюджету та інших джерел розміром 1,5 млн. (?!) гривень. Зазначені рішення Хмільницької міської ради не видавалися б такими дивними, якби не той факт, що демонтаж (як того вимагає Хмільницька "Свобода") чи перенесення пам'ятника Лєніну, що стоїть на центральній площі, планується здійснити лише 2014 року. Такі цинічні дії посадовців Хмільницької міської ради, в яких вбачаються ознаки відмивання державних коштів, можна вважати обкраданням хмільниччан і глумлінням над історією міста і держави загалом.

Реконструювавши та облагородивши в 2012 році центральну площу за величезну суму – 1,5 млн. гривень для постаменту "любому вождю", хмільницькі посадовці таким чином створили умови для того, щоб у 2014 році залишити ката українського народу. Особливо вражає той факт, що на реконструкцію площі Лєніна має бути витрачено 55% усіх коштів, передбачених на реалізацію програми "Хмільнику – 650 років".

Хмільницька міська організація ВО "Свобода" ще 10 березня 2011 року у відкритому листі до міського голови Хмільника Грушка В.П., голови постійної комісії міської ради з питань духовного відродження, освіти, культури, молодіжної політики і спорту Островської М. П., звернулася з вимогою виконати Указ Президента України від 28.03.2007 року № 250/2007 та демонтувати пам'ятник В.І. Леніну на однойменній вулиці міста Хмільника.

23 лютого 2012 року на сесії Хмільницької міської ради планується затвердити "Програму збереження та використання об'єктів культурної спадщини в м. Хмільнику на 2012-2015 роки", згідно якої планується у 2012-2014 рр. підготувати проектно-кошторисну документацію на демонтаж (перенесення) пам'ятника В.Леніну, а в 2014 році демонтаж (перенесення) пам'ятника Лєніну здійснити. На ці заходи має бути витрачено 80,5 тисяч(?!) гривень. Як пам'ятник ворогу української державності потрапив у цей перелік, для багатьох хмільниччан залишається таємницею. Звідки беруться такі захмарні цифри на демонтаж (перенесення) гранітної брили з центральної площі міста?

Якщо міському голові Хмільника, висуванцю "Сильної України" пану Грушку В.П. здається, що пам'ятник Лєніну – це пам'ятка монументального мистецтва, про що він стверджує на сторінках міськрайонної газети "Життєві обрії" у відповіді на відкритий лист Хмільницької міської організації ВО "Свобода", то це не так. Насправді ж, пам'ятники Лєніну в Україні згідно постанови Кабінету Міністрів України від 3 вересня 2009 р. № 928 "Про занесення об'єктів культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам'яток України" втратили значення об'єктів культурної спадщини та можуть бути демонтовані рішенням депутатського корпусу міських, селищних, сільських рад.

Сподіваюся, що чиновникам Хмільницької міської ради вистачить совісті та здорового глузду прислухатися до думки абсолютної більшості мешканців міста (71%), які в рамках громадського опитування висловилися за демонтаж з центральної площі Хмільника ідола ката українського народу В. Лєніна та внести відповідні зміни:

1) в проект "Програми збереження та використання об'єктів культурної спадщини в м. Хмільнику на 2012-2015 роки" та виключити з неї положення, що стосуються пам'ятника В.Лєніну, так як останній, аж ніяк не належить до об'єктів культурної спадщини;

2) в міську програму "Хмільнику – 650 років", якою передбачити у 2012 році поряд з реконструкцією центральної площі міста – демонтаж пам'ятника В.Лєніну, як такого, що втратив значення об'єкта культурної спадщини, принижує національну честь та гідність громадянина України.

3) У міській програмі "Хмільнику – 650 років" детально обґрунтувати видатки, передбачені на демонтаж пам'ятника В. Лєніну, з метою уникнення зловживань та недопущення проявів відмивання коштів.

Нагадаємо, що у травні 2011 року Калинівська міська рада Вінницької області завдяки наполяганню депутатів-свободівців ухвалила рішення про демонтаж пам'ятника В. Лєніну в місті, що є позитивним прикладом для наслідування депутатами місцевих рад Вінниччини.
Роман Марійчак,

голова Хмільницької міської організації ВО "Свобода"