Держзакупівлями у Хмільнику цікавляться вінницькі громадські організації.

Держзакупівлями у Хмільнику цікавляться вінницькі громадські організації.
06.06.2016
1372945355Кілька днів тому в стрічці новин у соціальній мережі Facebook промайнула інформація про закупівлю, яку здійснює КП "Хмільниккомунсервіс". Тоді, якось, не було часу уважно прочитати, що там пишуть. А сьогодні вона знову потрапила мені на очі. Уважно прочитавши статтю вирішив, що читачам Громадського форуму Хмільниччини можливо теж буде цікаво, що ж пишуть про Хмільник вінничани. Оскільки, не всі користуються соцмережею Facebook просто опублікую тут повний текст того повідомлення.




Громадська організація "Філософія Серця"

Цікаве відео днями потрапило нам на очі. 17 травня 2016 року в м. Хмільник Вінницької області відбулось розкриття пропозицій конкурсних торгів КП “Хмільниккомунсервіс”.
Що ж привернуло увагу в цьому відео?
На відео, яке транслювалось в прямому ефірі на офіційному каналі Хмільницької міської ради в сервісі youtube.com видно як члени комітету з конкурсних торгів замовника порушують Закон України “Про здійснення державних закупівель”.
В частині 3 статті 27 ЗУ “Про здійснення державних закупівель” зазначено таке:
“Під час розкриття пропозицій конкурсних торгів перевіряється, оголошується наявність чи відсутність усіх необхідних документів, передбачених документацією конкурсних торгів, а також оголошуються найменування та місцезнаходження кожного учасника, ціна кожної пропозиції конкурсних торгів або частини предмета закупівлі (лота). На вимогу суб’єктів, зазначених у частині другій цієї статті, замовник зобов’язаний продемонструвати зміст документа, що містить інформацію про ціну, наявність чи відсутність усіх необхідних документів, передбачених документацією конкурсних торгів.
Зазначена інформація вноситься до протоколу розкриття пропозицій конкурсних торгів.”
Що ж ми бачимо на відео? Під час розкриття пропозицій член комітету з конкурсних торгів оголошує тільки назву учасника та цінову пропозицію, але не озвучує місцезнаходження, не перевіряє та не озвучує наявність чи відсутність усіх необхідних документів, передбачених документацією конкурсних торгів, а також не заносить ці дані у протокол.
І протокол у такому напівпорожньому вигляді підписують усі присутні учасники та усі члени комітету з конкурсних торгів. Тільки хтось із представників громадських організацій вказав на те, що протокол заповнений не правильно.
Що це: некомпетентність, халатність чи свідоме нехтування закону?
Некомпетентність можемо відкинути, бо перед розкриттям пропозицій член тендерного комітету поцікавився в учасників чи перевіряти наявність документів, отже цю норму закону члени комітету знають.
Якщо це халатність і бажання скоріше завершити розкриття пропозицій то це просто погано.
А, якщо це свідоме нехтування закону? З якою метою?
Що можна зробити маючи на руках не до кінця заповнений протокол розкриття пропозицій конкурсних торгів?
Ну, наприклад, можна написати, що якийсь учасник не має усіх необхідних документів і таким чином відхилити його пропозицію. Або навпаки, написати, що учасник подав усі документи, хоча насправді він щось забув або зробив не правильно.
Нам не відомо чи відбуваються якісь маніпуляції, але на сайті tender.me.gov.ua опублікований протокол розкриття в якому вказано, що у всіх учасників наявні усі документи. З чого можемо зробити висновок, що вже після завершення процедури розкриття пропозицій та підписання протоколу члени комітету з конкурсних торгів вносили до нього зміни, що на нашу думку не припустимо.
Але поки відсутні протоколи відхилення пропозицій та акцепт ми не можемо стверджувати, що відбуваються махінації, можливо це звичайна халатність, що також є дуже негативним явищем з яким треба боротись. Тому ми і надалі будемо уважно слідкувати за цією закупівлею.
І на завершення про хороше. Дуже добре, що Хмільницька міська рада взяла курс на прозорість своєї діяльності та організовує відеотрансляцію пленарних засідань сесії міської ради, розкриття пропозицій конкурсних торгів та інших важливих для громади міста Хмільника подій. Сподіваємося, що, завдяки прозорості у діяльності Хмільницької міської ради, випадків подібних то описаного тут більше не буде, а закупівлі у Хмільнику будуть відбуватись з дотриманням Законодавства України на благо громади міста.

Посилання на відео: https://youtu.be/qH5ml0nafXk

Посилання на оригінал статті: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1202203089877536&id=119517584812764