Футбольна справедливість

Футбольна справедливість
22.10.2010
Мабуть ви знаєте що у Хмільнику та Хмільницькому районі проходять футбольні змагання, серед команд які беруть участь є команди з району та декілька з самого міста.

Організатори цих змагань на скільки мені відомо ніде не зареєстровані і ніякої легітивності не мають, але все ж таки проводять змагання за що їм потрібно просто подякувати.

Але не так давно виникла ситуація яка не може залишитись поза увагою громадськості міста. На заплановану гру яка мала відбутись за планом не з’явився призначений арбітр (як він повідомив в телефонній розмові: - «його пізно попередили», він же є одним із членів організаційного комітету). Команди які були готові вийти на поле не хотіли відкладати гру на майбутнє, тому швидко зв’язались з одним із членів оргкомітету. Їм порадили щоб з числа присутніх вибрати най кваліфікованого арбітра, суддю віднайшли, ним став один із членів команди господарів.

Гра розпочалась, але уже на 10 хв. гри команда гостей мала у своєму арсеналі 4 - жовтих та 1 – червону картки (трішки історії, команда за своє існування максимум отримувала 3 картки за всю гру, а це не мало не багато 90хв.). Гості не витерпіли такого знущання над собою і покинули поле! (не буду вдаватися до подробиць що кому хто наговорив кого в чому звинуватили, але факт залишається фактом). Це питання розглядалось на засіданні оргкомітету. Рішення було переграти гру!

Не успіли команди зустрітись у друге як один з членів оргкомітету змінив свою думку на користь господарів(це той арбітр який не прийшов на гру, і з його слів він консультувався у Вінницькій спортивній громадській організації «Обласна федерація футболу»), а ще одному представнику оргкомітету поза спиною почали закидати наклеп з приводу підкупу його гостями!

Так ці дві команди не зустрілись, гостям зарахували поразку!

Але постає питання що потрібно було робити цим двом командам якщо не з’явився призначений арбітр на гру!

Якщо звернутись до правил та офіційних документів, то ми побачимо наступне.

Зі слів одного з членів організаційного комітету цих змагань (турніру) я дізнався що вони рішенням свого комітету прийняли регламент, яким вони керуються під час змагань. Також з його слів в цьому регламенті є пункт де написано що вони керуються правилам відповідно до останньої редакції «Регламенту чемпіонату і розіграшу Кубка України з футболу серед аматорських команд»

Згідно регламенту ФФУ «Регламент чемпіонату і розіграшу Кубка України з футболу серед аматорських команд на 2010 рік» (у назві ми бачимо «аматорських команд на 2010 рік», це якраз те що нам потрібно команди аматорські і рік відповідний), то Глава 5 АРБІТРАЖ чітко врегульовує питання щодо суддівства на футбольних матчах. У цій главі навіть немає згадки про те що команди можуть вибрати собі арбітра, навпаки якщо звернутись до п.3 ст.30 то ми побачимо, що «Прохання клубів або інших організацій щодо зміни арбітрів, призначених на матч, до розгляду не приймаються». З цього виходить, якщо брати до уваги міфічний регламент прийнятий (обіцяють показати) оргкомітетом в м. Хмільнику та регламент ФФУ «Регламент чемпіонату і розіграшу Кубка України з футболу серед аматорських команд на 2010 рік». Якби вони не зіграли, пішли б з поля чи стояли, або просто сіли, пограли б у квача чи піжмурки, гра рахується не дійсною адже якщо знову ж таки повернутись до 5 глави регламенту ФФУ п.1 ст.30 тільки призначений арбітр має повноваження!