ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ «ПРАВО» ПРОДОВЖУЄ МОНІТОРИНГ ЯКОСТІ РЕМОНТІВ ДОРІГ ОБЛАСТІ

ГРОМАДСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ «ПРАВО» ПРОДОВЖУЄ МОНІТОРИНГ ЯКОСТІ РЕМОНТІВ ДОРІГ ОБЛАСТІ
04.11.2018
Експерти громадської організації «ПРАВО» продовжують обстеження якості ремонтів доріг в рамках проекту «Моніторинг доброчесності виконання ремонту доріг у Вінницькій області».



Враженнями від обстеження поділилася експертка проекту пані Олена Черній:

Протягом останніх двох днів проводився моніторинг відремонтованих відрізків траси міжнародного значення М12 та двох доріг місцевого значення. Загалом зустрічаються дефекти аналогічні попередньому моніторингу. Це і колійність на дорогах, які ще не експлуатуються і року, ями на узбіччях досить значного розміру, дорожня розмітка шириною 11 сантиметрів замість 15 та пониження узбіччя аж до 10-12 сантиметрів. Такий дефект, як «пониження узбіччя» з часом може призвести до зсуву дорожнього полотна, тому не варто вважати такий недолік малозначним. Також, на одному з відрізків нещодавно відремонтованої дороги було виявлено повздовжні тріщини та викришування покриття, яке вже почало призводити до виникнення невеликих ям.



Найбільше привернула нашу увагу дорога С-02-14-52 – це об’їзд навколо міста Немирів. Як нам відомо вже здійснено 89% відсотків виплат ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада», тобто мало б бути виконано не менше 89% робіт та на сьогоднішній день ремонтні роботи лише розпочались. Цікава ситуація тим, що у переважній більшості випадків проведення робіт на дорогах вже доведено до моменту нанесення дорожньої розмітки та виплат проведено при цьому близько 30-40% то чому ж такі привілеї ТОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Автострада»?



Крім того, за два дні моніторингових виїздів експертам не вдалось зафіксувати жодного знака чи відбійника з відповідним маркуванням, в такому випадку не зрозуміло походження, якість та терміни експлуатації зазначених елементів. Також, не забезпечено водовідведення на дорогах, а це може призвести у майбутньому не лише до руйнування дорожнього полотна, а ще й може спровокувати аварійні ситуації. В тих місцях, де все ж деякі роботи із забезпечення водовідведення проводились, роботи не доведені до кінця – відсутні лотки та водостоки і вже значно помітне розмивання узбіччя.



Дослідження відбувається в рамках проекту громадської організації «ПРАВО» «Моніторинг доброчесності виконання ремонту доріг у Вінницькій області», що впроваджується в рамках проекту «Прозорість і доброчесність публічного сектору», який виконується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії протягом 2015-2018 рр.

Думки, висновки чи рекомендації належать авторам та упорядникам цього видання і не обов'язково відображають погляди Міністерства закордонних справ Данії, Програми розвитку Організації Об'єднаних Націй чи інших агенцій ООН.