ХМІЛЬНИЧАНИ ДОСЛІДЖУВАТИМУТЬ ПИТАННЯ НАДАННЯ ЯКІСНОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ В СІЛЬСЬКІЙ МІСЦЕВОСТІ

ХМІЛЬНИЧАНИ ДОСЛІДЖУВАТИМУТЬ ПИТАННЯ НАДАННЯ ЯКІСНОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ В СІЛЬСЬКІЙ МІСЦЕВОСТІ
26.07.2013



CIMG2983В Хмільнику громадська організація «ПРАВО» презентувала новий проект під назвою «Безоплатна правова допомога – в кожну сільську громаду». Мета проекту - створити передумови для організації надання первинної безоплатної правової допомоги населенню в сільських громадах Хмільницького району.


Під час презентації проекту керівник громадської організації «ПРАВО» Віталій Дорох зазначив, що Закон України «Про безоплатну правову допомогу» встановив, що обов‘язок забезпечення населення первинною правовою допомогою покладаються на органи місцевого самоврядування. Зважаючи на відсутність в органів місцевого самоврядування сільських громад Хмільницького району відповідних фінансових ресурсів та досвіду для створення механізму надання первинної правової допомоги, наразі є доцільним створення такого механізму на рівні району – тобто Хмільницькою районною радою. Такий крок дозволив би налагодити механізм надання первинної правової допомоги в кожній громаді за умови раціонального використання бюджетних коштів.


Але наразі гостро постає питання обрання моделі надання первинної правової допомоги (створення комунальної установи або залучення суб’єктів приватного права до надання безоплатної первинної правової допомоги через проведення відкритого конкурсу), а також розробки необхідних документів для організації надання первинної безоплатної правової допомоги населенню в сільських громадах Хмільницького району Вінницької області.


Якраз і на допомогу у виборі такої моделі й спрямовано проект громадської організації «ПРАВО». Кінцевим продуктом проекту буде напрацьований пакет документів, до якого увійдуть рекомендації та розроблені нормативно-правові акти, які аргументовано доводитимуть доцільність впровадження тієї чи іншої моделі.


CIMG3000



CIMG2994


До роботи над проектом залучено наступних фахівців:


Тарас Коваль – адвокат, керівник проекту;


Віталій Дорох – експерт громадської ради при Вінницькій ОДА, керівник громадської організації «ПРАВО»;


Ольга Брига – експерт громадської ради при Вінницькій ОДА, керівник громадської організації «Вінницька епоха»;


Михайло Бардин - експерт громадської ради при Вінницькій ОДА, голова правління Подільського центру прав людини.


Також до роботи залучатимуться представники Хмільницької РДА, Хмільницької районної ради та Хмільницького міськрайонного управління юстиції.


Проект громадської організації «ПРАВО» «Безоплатна правова допомога – в кожну сільську громаду» реалізується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

CIMG2970CIMG2959CIMG2951