ХМІЛЬНИЧАНИН ЗВЕРНУВСЯ ДО ЯЦЕНЮКА З ПРОХАННЯМ ВТРУТИТИСЯ В СИТУАЦІЮ З РОЗРОБКОЮ ПЕРСПЕКТИВНОГО ПЛАНУ ФОРМУВАННЯ ГРОМАД ВІННИЧЧИНИ

ХМІЛЬНИЧАНИН ЗВЕРНУВСЯ ДО ЯЦЕНЮКА З ПРОХАННЯМ ВТРУТИТИСЯ В СИТУАЦІЮ З РОЗРОБКОЮ ПЕРСПЕКТИВНОГО ПЛАНУ ФОРМУВАННЯ ГРОМАД ВІННИЧЧИНИ
29.07.2015
10961825_1641972702699877_1139088229_nДепутат Хмільницької міської ради Володимир Шеремета звернувся до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з проханням втрутитися в ситуацію з розробкою Перспективного плану формування громад у Вінницькій області.

На думку пана Володимира Вінницька ОДА порушила Методику формування спроможних громад, яку було затверджено Постановою Кабінету Міністрів України а також статтю 19 Конституції України, яка зобов’язує органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадових осіб діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Пропонуємо ознайомитися з самим текстом звернення:

Шановний Арсеній Петрович!


На виконання п.4 розпорядження Кабінету Міністрів України від 18 червня 2014 року №591-р «Про затвердження плану заходів щодо реалізації Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні» Вінницькою обласною державною адміністрацією було розроблено та винесено на розгляд Вінницькою обласною радою проект перспективного плану формування територій громад Вінницької області, який було схвалено рішенням Вінницької обласної ради №894 від 24 червня 2015 року.

Розробка Перспективного плану формування територій громад Вінницької області мала б відбуватися у відповідності до Методики формування спроможних територіальних громад, яку було затверджено Постановою Кабінету Міністрів України №214 від 8 квітня 2015 року.

Відповідно до п. 10 Методики формування спроможних територіальних громад, з метою забезпечення відкритості та прозорості роботи з розроблення проекту перспективного плану, розпорядженням голови Вінницької обласної державної адміністрації № 236 від 10 квітня 2015 року було створено робочу групу з питань підготовки перспективного плану формування територій громад області, яка мала підготувати проект перспективного плану для подальшого розгляду обласною Радою та затвердження Кабінетом Міністрів України. До складу робочої групи увійшли представники облдержадміністрації, відповідних органів місцевого самоврядування та громадськості. Очолив робочу групу голова Вінницької обласної державної адміністрації Валерій Коровій.

Робоча група в своїй діяльності під час розробки Перспективного плану формування територій громад Вінницької області мала б керуватися виключно Методикою, яку було затверджено Постановою Кабінету Міністрів України №214 від 8 квітня 2015 року.

Але робочою групою було допущено суттєві порушення зазначеної Методики. Зокрема це стосується формування громад в Хмільницькому районі Вінницької області.

Відповідно до Методики формування спроможних територіальних громад в Хмільницькому районі мало б бути створено лише 2 спроможні територіальні громади: Хмільницьку та Уланівську. Інші населені пункти, які входять до зони доступності зазначених потенційних адміністративних центрів не мають відповідних кадрових ресурсів, фінансового забезпечення та розвинутої інфраструктури, зокрема, в жодному населеному пункті не проживає 250 дітей шкільного і 100 дітей дошкільного віку.

Але, не зважаючи на це, робочою групою було розроблено проект перспективного плану таким чином, що в Хмільницькому районі стало можливим формування 4 спроможних громад, а саме: Хмільницької, Уланівської, Жданівської та Великомитницької.

На мою думку це є порушенням Методики формування спроможних територіальних громад, яку було затверджено Постановою Кабінету Міністрів України №214 від 8 квітня 2015 року, а також статті 19 Конституції України, яка визначає, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч. 3 статті 11 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» «перспективний план формування територій громад Автономної Республіки Крим, області схвалюється відповідно Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обласною радою за поданням Ради міністрів Автономної Республіки Крим, відповідної обласної державної адміністрації та затверджується Кабінетом Міністрів України».

Зважаючи на вищевикладене, прошу Вас вжити відповідних заходів для виправлення порушень Методики формування спроможних територіальних громад та статті 19 Конституції України, які мали місце під час розробки Перспективного плану формування територій громад Вінницької області, а також, зважаючи на те, що, відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, провести службове розслідування правомірності та законності діяльності посадових осіб Вінницької обласної державної адміністрації, які входили до складу робочої групи з питань підготовки перспективного плану формування територій громад Вінницької області.

Сьогодні це звернення було надіслано Прем’єр-Міністру України пану Арсенію Яценюку.

11815935_1711816142382199_1597703133_n11791835_1711816139048866_346173695_n

Ми звернулися до пана Володимира Шеремети з проханням прокоментувати ситуацію. Ось що він нам розповів:

«На превеликий жаль, більшість і хмільничан і жителів області досить скептично і байдуже поставились до схваленого обласною радою Перспективного плану формування територій громад Вінницької області, мовляв, яка нам різниця від тих конфігурацій. А дарма. І це добре розуміли ті недруги Хмільника, які пролобіювали власні інтереси і шантажем нав’язали обласній адміністрації проект з чотирьох громад у Хмільницькому районі. Мені прикро усвідомлювати, що обласна адміністрація в тандемі з обласною радою просто ‘киданула’ наше місто, грубо порушивши і Методику і здоровий глузд. Можливі втрати Хмільника я спробую описати найближчим часом. Тим часом будемо в будь-який спосіб відстоювати інтереси міста. Один з таких кроків – лист до Яценюка з вимогою відреагувати на незаконні дії обласної влади».