Хмільницька «Свобода» готова «проплатити» демонтаж пам’ятника Леніну

Хмільницька «Свобода» готова «проплатити» демонтаж пам’ятника Леніну
12.02.2012
З такою заявою виступив голова міської організації ВО «Свобода» пан Роман Марійчак, в своєму зверненні в міськрайонній газеті «Життєві обрії». Також пан Марійчак звинуватив міського голову Василя Грушка в тому, що він обманює хмільничан. Вашій увазі пропонується матеріал, який було опубліковано в «Життєвих обріях» 10 лютого 2012 року:

 

«Навіщо міський голова В.П. Грушко обманює хмільничан?


Шановний Василю Пилиповичу!


Відповідаючи на відкритий лист Хмільницької міської організації ВО «Свобода» («Життєві обрії» від.27.01.2012), Ви свідомо допустили ряд недостовірних фактів, чим ввели читачів газети – жителів Хмільника та Хмільницького району в оману.

По-перше, Ви стверджуєте. що пам’ятник В. Леніну у місті «належить до пам’яток культурної спадщини Вінниччини, як пам’ятки монументального мистецтва». Неправда. На підставі рішення Кабінету Міністрів України від 3 червня 2009 року, було сформовано нові реєстри охоронюваних державою пам’яток культурної спадщини, зокрема і пам’яток монументального мистецтва, куди не ввійшов жодний пам’ятник В.Леніну. З даною інформацією Ви можете ознайомитись на офіційному Інтернет сайті управління культури і туризму Вінницької облдержадміністрації. Тому пам’ятник В.Леніну у Хмільнику у жодному разі не можна вважати пам’яткою монументального мистецтва.

По-друге, Ви вказуєте на 22 статтю Закону України «Про охорону культурної спадщини», згідно з якою, зносити, переносити або змінювати пам’ятку заборонено. Але це не стосується об’єктів, які втратили значення пам’ятки. У нашому випадку пам’ятник В. Леніну у Хмільнику втратив це значення.

По-третє, виходячи з вищенаведеного закону України «Про місцеве самоврядування», Статуту міста Хмільника, волі абсолютної більшості мешканців міста, які в ході громадського опитування висловилися за демонтаж з центральної площі Хмільника ідола, ката українського народу В. Леніна. звертаюся до Вас винести на найближче засідання сесії Хмільницької міської ради питання про демонтаж пам’ятника В. Леніну, як такого, що втратив історичну цінність.

Усі витрати, пов’язанні з демонтажем, готова взяти на себе Хмільницька міська організація Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

Роман Марійчак


Голова Хмільницької міської


організації ВО «Свобода».




Коментар громадської організації «ПРАВО»:

Варто зазначити, що пан Марійчак таки правий щодо відсутності пам’ятника Леніну в переліку пам’яток. На сайті управління культури Вінницької ОДА розміщено перелік об’єктів культурної спадщини, пам’яток архітектури, археології, монументального мистецтва, історії тощо. В жодному з зазначених реєстрів хмільницький пам’ятник Леніну не значиться…

На найближче пленарне засідання Хмільницької міської ради мають намір винести проект програми збереження та використання об’єктів культурної спадщини в м. Хмільнику на 2012-2015 роки, якою передбачені заходи щодо демонтажу (перенесення) пам’ятника Володимиру Леніну з центральної площі Хмільника. Згідно програми, на демонтаж (перенесення) пам’ятника потрібно витратити 80,5 тис. грн.. (30, 5 тис. грн. – на виготовлення проектно-кошторисної документації, та 50 тис. грн. – власне на перенесення). Якщо розрахунки були проведенні вірно, то міська «Свобода» зробила серйозну заяву, взявши на себе такі витрати…

Варто також прокоментувати позицію окремих громадян, які не вельми обізнані з законодавством України та висловлюють думку про те, що бути пам’ятнику чи ні, громада Хмільника має вирішувати виключно на місцевому референдумі. Вельмишановне панство! На превеликий жаль в Україні немає закону про місцевий референдум. Так що провести його є просто неможливо… Тому рішення про демонтаж чи перенесення пам’ятника Леніну мають приймати виключно депутати Хмільницької міської ради, як повноправні представники інтересів членів територіальної громади міста Хмільника…