ХМІЛЬНИЦЬКІ ДЕПУТАТИ ЗВЕРНУЛИСЯ ДО КЕРІВНИЦТВА ДЕРЖАВИ З ПРОХАННЯМ ПЕРЕГЛЯНУТИ ЗМІНИ ДО БЮДЖЕТНОГО КОДЕКСУ

ХМІЛЬНИЦЬКІ ДЕПУТАТИ ЗВЕРНУЛИСЯ ДО КЕРІВНИЦТВА ДЕРЖАВИ З ПРОХАННЯМ ПЕРЕГЛЯНУТИ ЗМІНИ ДО БЮДЖЕТНОГО КОДЕКСУ
13.01.2016
завантаження (1)Депутати Хмільницької міської ради звернулися до Президента України, голови Верховної Ради України та Прем’єр міністра України зі зверненням, в якому виклали прохання щодо внесення змін до Бюджетного кодексу.

Як відомо, нещодавно набрали чинності зміни до Бюджетного кодексу, які зобов’язують міста обласного значення фінансувати професійно-технічні заклади, які знаходяться на їх території, за рахунок міських бюджетів. Це призведе до суттєвого навантаження на самі бюджети.

Пропонуємо ознайомитися з текстом звернення:

Звернення депутатів Хмільницької міської ради Вінницької області до Президента України Порошенка П.О., Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б., Прем’єр-міністра України Яценюка А.П. щодо внесення змін до Бюджетного кодексу України в частині фінансування професійно-технічної освіти за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на підготовку робітничих кадрів.


Ми, депутати Хмільницької міської ради Вінницької області, вкрай стурбовані змінами у законодавстві, які були прийняті Верховною Радою 24-25 грудня 2015 року і набрали чинності з 1 січня 2016 року, в частині передачі видатків на професійно-технічну освіту за державним замовленням на фінансування із бюджетів міст обласного значення. Передача таких видатків здійснена без надання відповідних ресурсів на їх фінансування, що стало значним додатковим навантаженням на бюджети міст обласного значення. Це суперечить ч.3 статті 142 Конституції України, де передбачено, що витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою.

Крім того, такі зміни суперечать принципам справедливості та неупередженості бюджетної системи України, передбаченим статтею 7 Бюджетного кодексу України, адже міста обласного значення поставлені у нерівні умови: не в усіх містах є професійно-технічні навчальні заклади, де навчаються учні за державним замовленням, а нормативи відрахування загальнодержавних податків до бюджетів міст обласного значення однакові.

На території міста Хмільника, з чисельністю 28 тис. осіб, функціонують два професійно-технічні навчальні заклади державної форми власності, в яких навчається лише 25 відсотків учнів, що є мешканцями міста. Решту становлять учні з різних районів Вінницької області та з інших областей України.

Бюджет міста неспроможний утримувати ці заклади, оскільки видатки на їх утримання складають 33,3 відсотки від власних та закріплених доходів міського бюджету.

При цьому, варто зазначити, що ринок праці міста не потребує такої кількості та таких спеціальностей випускників вищевказаних закладів.

Норми статті 27 Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» не дозволяють органам місцевого самоврядування провести належну оптимізацію професійно-технічних закладів, виходячи із потреби територіальної громади міста, та й стаття 7 Закону України «Про професійно-технічну освіту» передбачає, що реорганізація та ліквідація державних професійно-технічних навчальних закладів належить до повноважень центрального органу, що реалізує державну політику у сфері професійно-технічної освіти.

Тому, з метою врегулювання суперечливих норм у законодавстві України щодо вищезазначених управлінських та фінансових питань у сфері професійно-технічної освіти, виникла гостра необхідність законодавчого врівноваження цієї ситуації.

Враховуючи вищевикладене, виходячи з інтересів територіальної громади м.Хмільника та перспектив його подальшого розвитку як унікального бальнеологічного курорту державного значення, переконливо просимо Вашого сприяння у якнайшвидшому перегляді норм Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» від 24.12.2015 року №914-УІІІ в частині фінансування професійно-технічної освіти (в тому числі, на проведення заходів з їх оптимізації) за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на підготовку робітничих кадрів та відповідного внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо передбачення такої субвенції.

Сподіваємося на Вашу далекоглядну та виважену державницьку позицію у вирішенні цього вкрай важливого питання.

Депутати Хмільницької міської ради 7 скликання