Конституційний суд заборонив міліції затримувати громадян в РВВС за злісну непокору

Конституційний суд заборонив міліції затримувати громадян в РВВС за злісну непокору
13.10.2011
Конституційний суд України визнав неконституційним положення закону «Про міліцію», яким їй надано право затримувати осіб, які виявили непокору законним вимогам правоохоронців, до розгляду справи в суді.

Таке рішення КС ухвалив 11 жовтня і оприлюднив сьогодні. У резолютивній частині рішення вказано наступне.

Визнати не відповідними Конституції України (є неконституційними), положення:

- Частин другої, третьої статті 263 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо можливості адміністративного затримання осіб "на строк до десяти діб з санкції прокурора, якщо правопорушники не мають документів, що засвідчують їх особу";

- Частин четвертої, п'ятої статті 263 Кодексу України про адміністративні правопорушення;

- Абзацу шостого пункту 5 частини першої статті 11 Закону України "Про міліцію" від 20 грудня 1990 року № 565-XII з наступними змінами, згідно з яким міліції надано право затримувати і тримати у спеціально відведених для цього приміщеннях "осіб, які вчинили непокору законній вимозі працівника міліції, до розгляду справи судом, але не більше ніж на 24 години ".

Це рішення Конституційного суду дуже важливо для автомобілістів, адже раніше представники МВС та ДАІ неодноразово залякували водіїв можливістю застосувати ст. 185 КУпАП при найменшому суперечці з інспектором і відмову виконувати його незаконні розпорядження.

Наприклад, працівники ДАІ погрожували затримувати автомобілістів за непередачі документів і відмова виходити з машини і відкривати капот. Тепер, за цією статтею затримувати не можна, я тому інспектори втратили свій основний спосіб залякування.

Аналіз рішення КС показує, що суд відібрав таке право у міліції у зв'язку зі зловживаннями нормами законодавства. А як раніше відзначав ДК - Державтоінспекція це як мавпа з гранатою - її потрібно максимально обмежувати в повноваженнях інакше страждають невинні громадяни.

Якби працівники міліції завжди слідували букві закону і застосовували затримання лише в тому випадку, коли є реальний факт порушення - це питання б взагалі не піднімалося. Але, оскільки переважна більшість протоколів за ст. 185 були сфальсифіковані, суд взагалі відібрав у міліції таке право.

Нагадаємо, що на даний момент в Дніпровському р-м суді м. Києва розглядається позов "Дорожнього контролю" проти чотирьох працівників ДАІ, які спочатку побили, а потім затримали за ст. 185 КУпАП Олексія Кирієнко за те, що він сфотографував патрульний автомобіль на перехресті.

Саме на цьому суді "ДК" застосовуватиме рішення Конституційного суду, який підтвердив нашу аргументацію, що затримання людини в РВВС за цією статтею незаконно і суттєво порушує права людини.

Джерело: Дорожній контроль