КУДИ ПОДІЛАСЯ ПОДАРОВАНА МІСЬКОМУ ГОЛОВІ БЕНЗОПИЛКА?

КУДИ ПОДІЛАСЯ ПОДАРОВАНА МІСЬКОМУ ГОЛОВІ БЕНЗОПИЛКА?
17.05.2015
yak-namalyuvati-znakЩе 23 листопада 2012 року, в приміщенні районного Будинку культури, відбувся звіт Хмільницького міського голови Василя Грушка. Під час цього публічного заходу, одним з перевізників, міському голові було подаровано бензопилку. Подарунок було зроблено публічно, під час виконання міським головою його службових обов’язків.

Це було навіть зафіксовано в матеріалах інтернет ресурсів, а також в друкованих засобах масової інформації. Зокрема публікація в газеті «Я та МІСТО» містила фото та відповідний підпис до нього (газета «Я та МІСТО» №46 від 29 листопада 2012 року).

pilka

Закон говорить, що посадовці, в тому числі й міський голова, можуть приймати дарунки, які відповідають загальновизнаним уявленням про гостинність, якщо вартість таких дарунків (пожертв) не перевищує 50 відсотків мінімальної заробітної плати, встановленої на день прийняття дарунка.

Важко уявити, що загальновизнане уявлення про гостинність – це дарувати бензопили. Тим більше, її вартість точно перевищує 50 відсотків мінімальної заробітної плати, встановленої на день прийняття дарунка.

Відповідно до п. 2 Порядку передачі дарунків, отриманих під час проведення офіційних заходів Хмільницької міської ради міський голова, зобов’язаний був передати бензопилу виконавчому комітету протягом місяця, про що мав бути складений відповідний акт.

Але жодного акту про передачу бензопили складено не було. Про це повідомив у відповіді на запит на інформації секретар міської ради Костянтин Коломієць.

Таким чином подарована бензопила таємним чином розчинилася в повітрі.

Коментар Центру правової інформації та консультацій.

Відповідно до статті 172-5 Кодексу України про адміністративні порушення передбачено, що порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією такого подарунка.

Відповідно до статті 38 Кодексу України про адміністративні порушення Адміністративне стягнення за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією … може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше двох років з дня його вчинення.

Зважаючи на те, що міський голова отримав подарунок 23 листопада 2012 року, застосувати до нього санкції, передбачені статтею 172-5 Кодексу України про адміністративні порушення є неможливим.

Для довідки:

eu-logoПроект «Громадянське суспільство та влада знають як виявити, запобігти та врегулювати конфлікт інтересів» фінансується Європейським Союзом та реалізується Хмільницькою районною громадською організацією «ПРАВО». Погляди, висловлені в даній публікації, не обов'язково відображають погляди Європейської Комісії.

This project is funded by the European Union and implemented by Khmilnyk regional civic organization ‘PRAVO’. The views expressed in this publication do not necessarily reflect the views of the European Commission.