МІСЬКА РАДА ЗНОВУ НАСТУПИЛА НА УЛЮБЛЕННІ ГРАБЛІ…

МІСЬКА РАДА ЗНОВУ НАСТУПИЛА НА УЛЮБЛЕННІ ГРАБЛІ…
09.12.2013
regpolМіська влада Хмільника знову намагається затвердити регуляторний акт з порушенням закону про регуляторну політику. Чому знову? Тому що подібна ситуація вже була, правда стосувалася затвердження Положення про надання послуг в сфері розваг. Тоді виникла ситуація, коли були намагання затвердити регуляторний акт, який не був внесений до Плану діяльності Хмільницької міської ради з підготовки проектів регуляторних актів.

Саме тоді вдалося припинити процедуру затвердження регуляторного акту, але ситуація так і нічого не навчила чиновників міської ради.

В порядок денний чергової сесії внесено питання «Про затвердження Положення про порядок проведення конкурсу щодо визначення замовника (забудовника) будівництва доступного житла в місті Хмільнику»…

Але на Офіційному сайті міста Хмільника оприлюднено зовсім інший проект рішення під назвою – «Про затвердження Порядку проведення конкурсу по визначенню забудовника (генерального підрядника) доступного житла в м. Хмільнику».

Тобто чиновники знову намагаються пропхати рішення. Яке не внесене до Плану діяльності Хмільницької міської ради з підготовки проектів регуляторних актів.

Обґрунтовуємо свою позицію…

Відповідно до статті 32 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», планування діяльності міських рад з підготовки проектів регуляторних актів здійснюється з урахуванням вимог частин третьої та четвертої статті 7 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

В друкованих засобах масової інформації, а також на Офіційному сайті міста Хмільника було оприлюднено проект рішення Хмільницької міської ради «Про затвердження Порядку проведення конкурсу по визначенню забудовника (генерального підрядника) доступного житла в м. Хмільнику». Але такий проект регуляторного акту відсутній в Плані діяльності Хмільницької міської ради з підготовки проектів регуляторних актів на 2013 рік, який був затверджений рішенням Хмільницької міської ради №927 від 29 листопада 2012 року.

Відповідно до вимог частини 4 статті 7 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», якщо регуляторний орган готує або розглядає проект регуляторного акта, який не внесений до затвердженого цим регуляторним органом плану діяльності з підготовки проектів регуляторних актів, цей орган повинен внести відповідні зміни до плану не пізніше десяти робочих днів з дня початку підготовки цього проекту або з дня внесення проекту на розгляд до цього регуляторного органу, але не пізніше дня оприлюднення цього проекту.

На скільки відомо з офіційних джерел, жодних змін до Плану діяльності Хмільницької міської ради з підготовки проектів регуляторних актів на 2013 щодо внесення до плану проекту рішення Хмільницької міської ради «Про затвердження Порядку проведення конкурсу по визначенню забудовника (генерального підрядника) доступного житла в м. Хмільнику» не вносилося. Не зважаючи на це, Порядок проведення конкурсу по визначенню забудовника (генерального підрядника) доступного житла в м. Хмільнику»наразі вже оприлюднено в друкованих засобах масової інформації та на Офіційному сайті міста Хмільника. а також ведеться його обговорення.

Зважаючи на те, що стаття 19 Конституції України зобов’язує органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадових осіб діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, винесення питання «Про затвердження Порядку проведення конкурсу по визначенню забудовника (генерального підрядника) доступного житла в м. Хмільнику» є неможливим, тому що це призведе до порушення Конституції України та низки положень Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

Вихід з ситуації, що склалася, може бути наступною: потрібно припинити процедуру обговорення та затвердження цього регуляторного акту та, з дотриманням процедури, внести його до Плану діяльності з затвердження регуляторних актів на 2014 рік. Але для цього він має бути затверджений до 15 грудня. Вихід – скликання позачергової сесії міської ради, про що ми писали раніше…