Міська влада має намір створити цільовий фонд для врятування палацу графа Ксідо

Міська влада має намір створити цільовий фонд для врятування палацу графа Ксідо
02.04.2012
На чергову сесію Хмільницької міської ради, яка відбудеться в квітні, мають намір винести рішення «Про утворення цільового фонду для акумулювання коштів на фінансування ремонту та реставрації палацу графа Ксідо К.І.».

Відповідно до Положення про цільовий фонд, джерелами його наповнення визначено:

- добровільні внески суб'єктів господарювання та громадян;

- кошти з інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

Головним розпорядником коштів Фонду визначається управління житлово-комунального господарства та комунальної власності міської ради.

Використання коштів Фонду здійснюється в межах кошторисних призначень, затверджених в установленому порядку на фінансування ремонту та реставрації палацу графа Ксідо К.І.

Традиційно Проект Положення не містить щодного натяку на звітування перед громадою про використання коштів. В розділі 3 зокрема зазначено, що:

«Щомісячні звіти про використання коштів Фонду складаються головним розпорядником коштів та подаються фінансовому управління Хмільницької міської ради у строки, встановлені для подання місячної звітності.

Щоквартальні та річний звіти подаються на розгляд Хмільницької міської ради у складі квартальної та річної звітності про виконання бюджету міста».

На думку експертів громадської організації «ПРАВО», враховуючи те, що джерелами наповнення фонду визначено «добровільні внески суб'єктів господарювання та громадян», то ті ж самі «суб’єкти господарювання та громадяни» мають повне право знати, як використовуються їх кошти. Причому норму публічної звітності перед громадою за використання коштів фонду необхідно обов’язково зазначити в самому Положенні, щоб уникнути можливих маніпуляцій.