МІСЬКИЙ ГОЛОВА ХМІЛЬНИКА ЗУПИНИВ ДВА РІШЕННЯ МІСЬКОЇ РАДИ

МІСЬКИЙ ГОЛОВА ХМІЛЬНИКА ЗУПИНИВ ДВА РІШЕННЯ МІСЬКОЇ РАДИ
28.11.2015
yak-namalyuvati-znakХмільницький міський голова Сергій Редчик скористався своїм правом «вето» та зупинив два рішення міської ради, які стосувалися обрання заступника та члена виконавчого комітету.

Причина – неврегульований конфлікт інтересів, який винник під час голосування за кандидатури на ці посади.

Перший конфлікт інтересів виник під час голосування за кандидатуру пані Людмили Шевченко. Депутат Юрій Шевченко, який є чоловіком пані Людмили, не повідомив своїх колег про реальний конфлікт інтересів.

Другий випадок стався під час голосування за введення до складу виконавчого комітету пана Анатолія Лоїка. Депутату Сергій Ваховський не повідомив своїх колег про те, що є зятем пана Анатолія Лоїка.

Таким чином рішення про обрання пані Людмили Шевченко на посаду заступника міського голови, а також рішення про введення до складу виконавчого комітету пана Анатолія Лоїка були прийняті з порушенням Закону України «Про запобігання корупції» і підлягають скасуванню або міською радою, або – в судовому порядку.

З метою недопущення набрання чинності зазначених рішень міський голова Сергій Редчик скористався своїм правом «вето», видавши розпорядження, яким зупинив дію вищезазначених рішень.

Відповідно до законодавства ці рішення мають бути повторно внесені на розгляд міської ради. В свою чергу рада зобов'язана у двотижневий строк повторно розглянути заветовані рішення.

Коментар експертів громадської організації «ПРАВО»:

В 2015 році громадською організацією «ПРАВО» було реалізовано проект, ідея якого полягає в підвищенні якості політики щодо попередження корупції через удосконалення механізмів і практик регулювання конфлікту інтересів, який може виникати під час виконання своїх обов’язків посадовими особами Хмільницької міської ради, депутатами, а також керівниками комунальних підприємств міста.

В рамках проекту було підготовлено 2 відеоролики, які роз’яснюють саме поняття конфлікту інтересів, а також дають рекомендації щодо його подолання. Пропонуємо переглянути ці ролики з метою унеможливлення виникнення подібних ситуацій в майбутньому. Тому що не врегулювання конфлікту інтересів тягне за собою притягнення до відповідальності та досить солідний штраф.

Отже, що таке конфлікт інтересів в діяльності колегіальних органів:



Конфлікт інтересів – пряме підпорядкування: