Місцеві ініціативи – бути чи не бути?

Місцеві ініціативи – бути чи не бути?
01.11.2010
Хмільницька міська рада черговий раз не спромоглася внести зміни та доповнення до Статуту територіальної громади міста щодо порядку внесення нормативно-правових актів в порядку місцевої ініціативи.

Громадська організація «ПРАВО», починаючи з січня поточного року, займається реалізацією спільного проекту «Місцеві ініціативи: участь громади в усуненні перешкод» в партнерстві з виконавчим комітетом Хмільницької міської ради. Мета проекту - підготовка громадськістю пропозицій щодо внесення змін та доповнень до Статуту територіальної громади міста Хмільника, що стосується порядку внесення місцевих ініціатив, шляхом розробки, публічного обговорення та громадського лобіювання ухвалення таких пропозицій.

Свого часу, експертами громадської організації «ПРАВО» було проведено моніторинг реалізації на практиці права членів територіальної громади міста Хмільника на місцеві ініціативи. Іншими словами: чи не містить Статут територіальної громади міста Хмільника певні норми, які утруднюють реалізацію такого права.

Проведений моніторинг виявив багато недоліків й було вирішено розробити та реалізувати проект, метою якого було б внесенні змін та доповнень до Статуту територіальної громади міста Хмільника.

В рамках проекту, який до речі було підтримано «Міжнародним фондом «Відродження», було розроблено додаток до Статуту, який стосується порядку внесення місцевих ініціатив, отримано його оцінку незалежним експертом, проведено консультації з представниками громади міста Хмільника шляхом проведення засідання «круглого столу» та громадського обговорення.

Після звернення на ім’я міського голови (а саме він є одним із суб’єктів ініціювання внесення змін до Статуту територіальної громади міста), питання було винесене на розгляд відповідної комісії та виконавчого комітету Хмільницької міської ради. Під час обговорення, запропоновані зміни та доповнення до Статуту було схвалено та рекомендовано до розгляду на черговій сесії Хмільницької міської ради.

Чергова сесія, яка відбулася на превеликий жаль не змогла навіть розглянути запропоновані зміни. Причина в наступному. Для внесення змін та доповнень до Статуту необхідна підтримка 2/3 депутатів від загального складу ради. Хмільницька міська рада 5-го скликання налічує 35 обранців, отже дві третини – це не менше 23 депутатів. Саме така кількість голосів необхідна для внесення змін та доповнень. Але в залі насилу зібралося всього 18 обранців. Саме тому було запропоновано перенести розгляд цього питання на наступну сесію.

Вчора відбулася остання чергова сесія Хмільницької міської ради. Як і анонсувалося, до порядку денного знову було включено питання щодо внесення змін та доповнень до Статуту територіальної громади міста. На початку пленарного засідання зареєструвалося 20 депутатів. Коли підійшла черга для розгляду цього питання в залі налічувалося 22 обранці. Отже цього замало. Для внесення змін необхідно було не менше 23 депутатів, які проголосували б за запропоновані зміни та доповнення. Отже питання знову було зняте з пропозицією повернутися до нього пізніше (можливо хтось підійде).

Так і сталося. За кілька хвилин до зали підійшов ще один депутат і з’явилася примарна надія, що питання все ж таки буде розглянуте й можливо - прийняте ще цією каденцією.

Але не так сталося, як гадалося. Після розгляду певних питань, один з депутатів покинув сесійну залу, мотивуючи таку необхідність невідкладними справами. Коли головуючий повернувся до питання про внесення змін до Статуту в залі знову налічувалося 22 депутата. Отже, питання не було сенсу навіть ставити на голосування… Результат – було запропоновано розглянути це питання на вже новообраній каденції Хмільницької міської ради…

Думаю, варто назвати прізвище того занадто зайнятого народного обранця. Місто повинне знати своїх героїв. Цим героєм став депутат від міської організації Комуністичної партії України Віталій Семенович Бондарчук…

Ну що ж, будемо сподіватися, що депутати новообраної ради будуть менш занятими й трішки більш свідомо ставитися до своїх обов’язків депутата місцевої ради…