НАВЧАННЯ, ПЛАНШЕТИ ДЛЯ СТАРОСТ ТА ВПРОВАДЖЕННЯ «ВІДКРИТОГО МІСТА» - що планується зробити для розвитку інструментів «civic tech в Хмiльницькiй громаді

НАВЧАННЯ, ПЛАНШЕТИ ДЛЯ СТАРОСТ ТА ВПРОВАДЖЕННЯ «ВІДКРИТОГО МІСТА» - що планується зробити для розвитку інструментів «civic tech в Хмiльницькiй громаді
26.05.2021
Ще в липні 2020 року, з ініціативи громадської організації «ПРАВО» міський голова Сергій Редчик підписав Меморандум про співпрацю з Фондом Східна Європа. Предметом співпраці в рамках Меморандуму є впровадження Єдиної платформи місцевої електронної демократії (скорочено – e-DEM).

Таким чином Хмільницька громада отримала технічну можливість запровадити такі інструменти електронної демократії, як електронні петиції, електронні консультації, громадський бюджет та «Відкрите місто».



Але ці інструменти не набули належної популярності в мешканців Хмільницької громади. Для прикладу: з моменту запровадження електронних петицій (липень 2020 року) було подано лише 65 електронних петицій, з них жодна не набрала необхідну кількість підписів (максимально – 13 підписів зі 100 необхідних). Ще гірша ситуація з електронними консультаціями: не зважаючи на те, що виконавчі органи міської ради проводять такі консультації, причому з важливих для громади питань, мешканці громади не беруть в них участі.

Також варто зазначити, що такий корисний для громади інструмент, як «Відкрите місто», ще не впроваджено.

Єдиним ефективним механізмом є громадський бюджет, але він популярний, в основному, лише серед жителів міста, а мешканці 40 сільських населених пунктів, які приєдналися до Хмільника, про такий інструмент навіть не знають.

Саме ці проблемні питання мають намір вирішити експерти громадської організації «ПРАВО», які, в партнерстві з Хмільницькою міською радою, Центром аналізу місцевої політики та Хмільницьким бюро правової допомоги, розробили проект «Розвиток інструментів «civic tech» в Хмiльницькiй громаді». Проект було підтримано Фондом Східна Європа.



Нещодавно відбулася презентація цього проекту, в рамках якого планується поінформувати членів територіальної громади про наявні інструменти електронної демократії – загалом планується провести 10 інформаційних зустрічей в сільських населених пунктах громади. Також, з метою інформування буде надруковано 200 плакатів та 2000 буклетів, які будуть поширені під час інформаційних зустрічей.



Для мешканців громади буде проведено 4 тренінги, під час яких їх учасники (80 осіб) отримають практичні знання щодо використання інструментів електронної демократії.

В рамках реалізації проекту буде розроблено та затверджено нормативно-правову базу для запровадження сервісу «Відкрите місто», а також буде проведено навчання щодо його використання для посадовців міської ради.



З метою створення мобільних пунктів доступу до інструментів електронної демократії для старост громади планується закупити 7 планшетів, що дозволить їм бути більш мобільними та ефективніше реагувати на запити мешканців сільських населених пунктів.



Протягом всього терміну реалізації проекту планується проведення засідань «круглого столу» з метою виявлення проблемних питань, що негативно впливають на впровадження в громаді інструментів «civic tech» в Хмільницькій громаді.



Для довідки:

Термін civic technology (civic tech) можна приблизно перекласти як «громадські технології». Це інструменти і сервіси, які розвивають громадянське суспільство, спрощують комунікацію між громадянами і урядом, залучають громадськість до вирішення важливих питань.

Проєкт «Розвиток інструментів «civic tech» в Хмiльницькiй громаді» реалізується громадською організацією «ПРАВО» в партнерстві з Хмільницькою міською радою, Центром аналізу місцевої політики та Хмільницьким бюро правової допомоги у межах проєкту «3D Project: Розвиток попри перешкоди. Стійке громадянське суспільство в часи пандемії та в майбутньому», що виконується Фондом Східна Європа за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Національну платформу е-демократії E-DEM створено Фондом Східна Європа в межах швейцарсько-української Програми EGAP.

Детальніше про проєкт читайте за посиланням https://cutt.ly/GjWxA5C.