НЕКЕРОВАНІСТЬ НЕ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ МІСТУ ТА ЙОГО МЕШКАНЦЯМ

НЕКЕРОВАНІСТЬ НЕ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ МІСТУ ТА ЙОГО МЕШКАНЦЯМ
11.03.2014
255619_107121296047863_7800584_nСаме під таким заголовком з’явився матеріал в міськрайонній газеті «Життєві обрії», в якому висловлюється позиція депутатів, які мали намір скликати позачергову сесію 2 березня.

Зважаючи на те, що підконтрольна міському голові газета «Я та МІСТО» вже встигла вилити чергову порцію бруду на депутатів, керуючись виключно «умозаключєніями» свого редактора Сергія Панаскевича, ми вирішили опублікувати інтерв’ю з головою постійної комісії Хмільницької міської ради з питань законності, правопорядку і соціального захисту населення Сергієм ГУЦАЛЮКОМ.

- Сергію Олександровичу, 2 березня, прощена неділя, була напруженою для активістів громадських організацій та депутатів міської ради. Серед хмільничан ходять різні плітки. Що ж відбувалось насправді?
- Все це було викликане незвичними для нас, містян, подіями в Україні. Вкрай загострилась ситуація, пов’язана з незаконними діями Російської Федерації по відношенню до України. У той же час в місті Хмільнику склався «кадровий вакуум»: міський голова за станом здоров’я – на лікарняному, а посада секретаря ради – вакантна. Депутати міської ради були в невіданні – хто офіційно виконує обов’язки міського голови в разі необхідності прийняття оперативних рішень за умов можливого введення надзвичайного або військового стану.

- Так. Але ж ці питання мали б автоматично вирішуватись на рівні посадових осіб міської ради.
- Звичайно. І ми не стали б загострювати ситуацію. Але коли 1-го березня в суботу
оголошується рішення РНБО щодо Плану дій по захисту української державності, що передбачає приведення Збройних сил України в повну бойову готовність і обумовлюється можливість повної мобілізації цивільного населення для захисту Батьківщини, близько 13.00 під час зустрічі громадських активістів для організації народного зібрання, забезпечення патрулювання міста з метою утримання правопорядку та спокою громадян лунає приголомшлива новина: міський голова в ніч з суботи на неділю госпіталізований.
Спроба з’ясувати, хто ж виконує його обов’язки, не увінчалась успіхом. Тому присутні на зібранні депутати прийняли рішення негайно зібрати депутатів і при необхідності провести позачергову сесію міської ради з метою наділити одного із діючих заступників міського голови повноваженнями міського голови для того, щоб ця особа могла законно
і відповідально діяти в разі екстрених урядових повідомлень щодо мобілізації, або
іншого рівня надзвичайного стану. Для цього існує виписана спеціальна процедура.
- З ваших слів виходить, що виконавчий апарат не знав, як діяти?
- Ні в якому разі. Саме спеціаліст по мобілізаційній роботі в міській раді п. Дубравський Й.В. чітко доповів про свої дії в разі оголошення надзвичайного чи військового стану. Але його місія "обривається" при спробі передати урядові вказівні документи уповноваженій для роботи з ними посадовій особі. Це може бути лише міський голова або особа, яка згідно розпорядження заміщає його на період неможливості виконувати передбачені законом обов’язки. За станом на 17.00 неділі 2 березня така посадова особа була не визначена. Варто зауважити, що виконавчий апарат міської ради за нашою вимогою прибув на робочі місця і був готовий виконати свою роботу якісно та швидко.

- По-вашому, ситуація була загрозливою?
- Я б так не ставив питання. Але з іншого боку Чорнобильська трагедія усіх нас вчить бути на сторожі і нічого не спрощувати. Тому ми запросили на депутатське зібрання заступника головного лікаря ЦРЛ по лікувальній частині Поліщука М.О., щоб він офіційно доповів нам про фізичний стан міського голови і його здатність приймати рішення, підписувати документи. Відповідь задовольнила депутатів і в той же час

вони доручили керуючому справами виконкому міської ради невідкладно підготовити
проект розпорядження міського голови щодо передачі його повноважень одному із діючих його заступників, підписати його і офіційно оголосити в залі засідань міської ради. Що й було зроблено. Близько опів на восьму годину вечора депутати покинули міську раду.
- Але логічно виникає питання, а якщо лікарі заборонили б міському голові за станом здоров’я працювати з документами? Місто лишилося б некерованим?
- Ось це нас найбільше хвилювало. І за здоров’я Василя Пилиповича, і за наслідки можливої некерованості. Нічого не може зашкоджувати місту і його мешканцям. Ми
повністю були готові взяти на себе зобов’язання врегулювати ситуацію. Яким чином? Ми
мали б в присутності усіх депутатів міської ради провести засідання постійної комісії з
питань законності, громадського порядку та соціального захисту населення і на підставі ст. 46 п.8 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» своїм рішенням негайно скликати позачергову сесію. Тут є певні застереження щодо строків скликання, але ситуація в країні вимагає іншого. Після цього ми готові були провести пленарне засідання міської ради, тобто позачергову сесію, і вирішити одне-єдине питання – надання одному із заступників міського голови, а серед них такий статус має і керуючий справами виконкому, - тимчасових повноважень міського голови. Те, що на депутатське зібрання з’явилось 19 депутатів із 40, нас не зупинило б і ми змушені були б фізично доставити необхідну
кількість окремих народних обранців в сесійну залу. Серед тих, хто не з’явився на виклик, знайомі усім прізвища «обережних» депутатів. Не хочу зайвий раз наголошувати на їх особистостях, адже частина з них дійсно мала вагомі причини відсутності, але й були такі,
що, під’їхавши до міської ради, не ризикнули заходити, а відразу ж зникли. Ті депутати, хто свідомо проігнорував зібрання, на дзвінки-запрошення заявляли: «Хіба ж так можна – людина хворіє, а ви одразу ж сесію скликаєте…». Справа в тому, що містом активно ходять плітки про те, що певна група депутатів міської ради, за усякої ціни, не зупиняючись ні перед чим святим, при будь-якій можливості (як, наприклад, хвороба легітимного голови), намагаються захопити в місті владу, тобто провести свого секретаря чи взагалі й голову міської ради. Я категорично заперечую такому перебігу обставин і особисто вважаю, що той, хто ці плітки розповсюджує, намагається ввести серед простих громадян, прихильників того чи іншого депутата, а також і між самих депутатів розбрат і неповагу один до одного. Наслідком такої «роботи» є поділ депутатів в сесійній залі міської ради на своїх і чужих, прихильників очільників міської ради і опозиції до них, лицемірство і злорадство. На моє переконання, депутат міської ради повинен керуватися не особистими амбіціями з приводу вирішення того чи іншого питання на користь знайомого або за винагороду, а свідомо виваженим почуттям гідності та справедливості в інтересах всієї громади. Наразі, користуючись нагодою, від імені всіх депутатів Хмільницької міської ради хочу побажати міському голові Грушку Василю Пилиповичу скорішого та повного одужання.