НЕВЖЕ МІСЬКА ВЛАДА ЗНОВУ НАСТУПИТЬ НА ТІ Ж САМІ ГРАБЛІ, ПОРУШИВШИ ЗАКОНОДАВСТВО?

НЕВЖЕ МІСЬКА ВЛАДА ЗНОВУ НАСТУПИТЬ НА ТІ Ж САМІ ГРАБЛІ, ПОРУШИВШИ ЗАКОНОДАВСТВО?
13.04.2016
uZD1NIwQjY8Свого часу Громадський форум Хмільниччини писав про історію з встановленням пам’ятника Матері в Хмільнику. Після проведення аналізу експерти громадської організації «ПРАВО» зробили висновок, що сам пам’ятник, а також інші об’єкти благоустрою, встановлювалися з грубими порушеннями чинного законодавства, нехтуючи всіма можливими нормами і правилами.

Тоді публікації щодо пам’ятника Матері спровокували певний резонанс, але, зважаючи на особливості здійснення містобудівної діяльності тодішньою владою міста, ситуація не була виправлена. Більше того – вона залишається неврегульованою і до цієї пори.

Але це було б півбіди, якби не останні події, спостерігаючи за якими можна зробити припущення, що порушення в сфері архітектури та містобудування, а також землекористування триватимуть і на далі, не зважаючи на зміни, які відбулися в керівництві міста.

Нещодавно в Хмільнику відбувся захід, під час якого обговорювалося питання встановлення в Хмільнику пам’ятного знаку жертвам Голодоморів. А ще на Офіційному сайті міста Хмільника з’явилася інформація про те. що міський голова видав розпорядження, яким створив робочу групу з вирішення організаційних питань встановлення пам’ятника жертвам Голодоморів. І жодного натяку на необхідність дотримання вимог законодавства.

Зважаючи на таке, експерти громадської організації «ПРАВО» звертають увагу міського голови та посадовців міської ради, ОСОБЛИВО ГОЛОВНОГО АРХІТЕКТОРА МІСТА ПАНА ЗАГНИБОРОДИ, на необхідність дотримання вимог чинного законодавства під час встановлення пам’ятників чи монументів, НЕ ЗАЛЕЖНО ВІД ТОГО, З ЯКИХ ДЖЕРЕЛ БУДЕ ЗДІЙСНЮВАТИСЯ ФІНАНСУВАННЯ ЇХ ВСТАНОВЛЕННЯ.

Більш докладно з процедурою встановлення пам’ятників та монументів можна дізнатися, ознайомившись з Наказом Державного комітету України з будівництва та архітектури № 231/806 від 30.11.2004 року «Про затвердження Порядку спорудження (створення) пам'ятників і монументів».

Для тих, кому важко буде розібратися з цим документом, коротко опишемо саму процедуру.

Спочатку має бути клопотання про встановлення пам’ятника чи монумента від підприємства, установи, організації чи об’єднання громадян.

Потім міська рада має прийняти рішення про намір встановити пам’ятник чи монумент.

Після цього потрібно отримати обґрунтування доцільності спорудження (створення) пам’ятника в нашому місті з відповідними висновками управління культури та туризму Вінницької обласної державної адміністрації.

Після цього має бути прийняте рішення міською радою чи її виконавчим комітетом щодо місця встановлення пам’ятника, з урахуванням генерального плану міста Хмільника, іншої містобудівної документації, планування та забудови, що історично склались.

Також має бути підготовлене фінансово-економічного обґрунтування вартості спорудження (створення) пам’ятника, з зазначення відповідних джерел фінансування;

Після цього має бути проведений конкурс на кращу проектну пропозицію щодо пам’ятника, який мав бути проведений у порядку, визначеному постановою Кабінету Міністрів України від 25.11.99 N 2137 “Про затвердження Порядку проведення архітектурних та містобудівних конкурсів”

Але це ще не все… Має бути погодження проекту пам’ятника, яке мало б бути надане під час спільного засідання архітектурно-містобудівної ради при управлінні містобудування та архітектури та художньої ради при управлінні культури та туризму Вінницької обласної державної адміністрації, до якого мають бути залучені представники обласних організацій Національної спілки художників України та Національної спілки архітекторів України.

Також потрібно здійснити погодження проектної документації для встановлення пам’ятника, проведення комплексної державної експертизи і затвердження її в установленому порядку.

І вже після встановлення пам’ятника його потрібно прийняти в експлуатацію та передати на баланс якійсь установі чи організації.

Складно? Звичайно…. Занадто довго? Не сперечаємося… Але закон – є закон і його потрібно дотримуватися… Ну хоча б для того, щоб не бути схожими на «папєрєдніків»…