ОБІЦЯНКА-ЦЯЦЯНКА АБО ЩО НЕ ТАК ЗІ ЗВІТОМ МІСЬКОГО ГОЛОВИ?

ОБІЦЯНКА-ЦЯЦЯНКА АБО ЩО НЕ ТАК ЗІ ЗВІТОМ МІСЬКОГО ГОЛОВИ?
09.12.2019
Нещодавно відбувся звіт міського голови Хмільника. Відбувся традиційно, за налагодженою кількарічною схемою: міський голова розповідає про досягнення за рік, а потім про плани на наступний. Якщо є бажання та можливість – члени громади можуть поставити запитання. За кілька днів до самого звіту містом розповсюджуються друкований варіант звіту, який складений за такою ж схемою: «досягнення» - «плани на майбутнє». Начебто все добре, якби не одне «але»…



На мою думку звіт міського голови повинен мати трішки іншу структуру. Тобто міський голова мав би розповісти і про досягнення, і про плани на майбутній рік, але з маленьким уточненням: інформація про досягнення за рік має чітко ґрунтуватися на виконанні планів, які були озвучені під час звіту минулого року. Іншими словами звіт повинен мати таку структуру:

  • що ПЛАНУВАЛОСЯ зробити цього року?

  • що БУЛО зроблено цього року?

  • що НЕ БУЛО зроблено і ЧОМУ?

  • плани на наступний рік.


Чому саме так? Тому що ефективність роботи і міського голови, і структурних підрозділів, і міської ради за рік можна оцінити лише у співвідношенні зробленого до запланованого (обіцяного). В іншому випадку ми ризикуємо не зовсім об’єктивно оцінити ті процеси, які відбуваються в місті, а сам звіт, за таких умов, перетворюється на перерахунок будь яких здобутків без будь якої прив’язки до таких речей, як планування та виконання обіцяного.

Тому, керуючись саме таким принципом, який описаний вище, пропоную згадати, що саме збиралися зробити в 2019 році та розібратися, чи було воно зроблене, чи ні. Інформацію беремо виключно з офіційних джерел, яким, в нашому випадку, є Офіційний веб-сайт міста Хмільника. Логіка така: якщо в 2018 році обіцяли щось зробити, то про це обов’язково має бути згадка в звіті за 2019 рік.

Пропоную ознайомитися з тим, що ж мали зробити, якщо керуватися інформацією зі звіту ще 2018 року, саме в 2019 році (одразу варто зазначити, що по завданням, які визначені, як «Не виконано» інформацію не знайдено ні в звіті за 2019 рік, і в відкритих джерелах, таких, як система електронних закупівель ProZorro. Тому з високою вірогідністю можна припустити, що їх справді не виконано):

























































































































































Обіцянки Виконано чи ні?
1. Капітальний ремонт частини дороги по вул. 1 Травня (від пам'ятника Б.Хмельницького до кінцевої зупинки маршруту №5) Не зроблено
2. Капітальний ремонт вул. Північна (від управління газового господарства до залізничного переїзду) Не зроблено (згадується лише будівництво тротуару по цій вулиці)
3. Капітальний ремонт провулку Кутузова та по вул. Лисенка Не зроблено
4. Капітальний ремонт дорожнього покриття по вул. Староміська Не зроблено
5. Капітальний ремонт тротуару по проспекту Свободи (від торгового центру «Грош-Експрес» до світлофора по вул. Пушкіна) Не зроблено
6. Капітальний ремонт підпірної стінки вздовж тротуару по вул. 1 Травня (від вул. Кутузова) Не зроблено
7. Капітальний ремонт підпірної стінки по вул. Сергія Муравського Не зроблено
8. Капітальний ремонт аварійної гідротехнічної споруди на ставку на р. Хвоса по вул. Івана Богуна Не зроблено (лише виготовлено проектну документацію)
9. Капітальний ремонт Майдану Свободи Не зроблено
10. Капітальний ремонт адміністративної будівлі по вул. Пушкіна,36 Не зроблено
11. Будівництво системи водовідведення вул. Елеваторна Не зроблено (виготовлено проектну документацію)
12. Будівництво системи водовідведення вул. Олега Кошового Не зроблено (виготовлено проектну документацію)
13. Будівництво системи водовідведення вул. Івана Франка Не зроблено (виготовлено проектну документацію)
14. Будівництво системи водовідведення пров. Івана Франка Не зроблено (виготовлено проектну документацію)
15. Будівництво системи водовідведення вул. Івана Богуна Не зроблено (виготовлено проектну документацію)
16. Будівництво системи водовідведення вул. Тургенєва Не зроблено (виготовлено проектну документацію)
17. Будівництво лінії зовнішнього освітлення по вулиці Полтавська ВИКОНАНО
18. Будівництво лінії зовнішнього освітлення по вул. Курортна (від пам’ятника Б.Хмельницького до маршрутної зупинки «Центральна районна лікарня» ВИКОНАНО
19. Будівництво лінії зовнішнього освітлення від розвилки «Меморіальний комплекс жертв нацизму» до вул. Курортна, 25 Не зроблено
20. Будівництво лінії зовнішнього освітлення по вул. Коцюбинського Не зроблено
21. Будівництво лінії зовнішнього освітлення по просп. Вернадського Не зроблено
22. Будівництво спортивного майданчика по Проспекту Свободи 13 та 15 ВИКОНАНО
23. Реконструкція дороги по вул. Кутузова з велосипедною доріжкою Не зроблено
24. Реконструкція частини тротуару по Проспекту Свободи біля районного Будинку культури Не зроблено
25. Встановлення пам’ятного знаку жертвам голодоморів і політичних репресій з проведенням благоустрою території на розі вулиці Некрасова й Меморіальної Не завершено
26. Встановлення в’їзних знаків зі сторони сіл Голодьки, Вербівка, Війтівці, Лелітка, Куманівці Не зроблено
27. Очистка річки Південний Буг від мулових наносів в межах міста Хмільника та Хмільницького району протяжністю 6,8 км Не зроблено (лише виготовлено ПКД)
28. Поточний середній ремонт автомобільної дороги Т-06-10 «Любар-Хмільник-Лука Барська-Нова Ушиця» в межах міста Хмільника (центральна дорога міста) Не зроблено (лише виготовлено ПКД)
29. Покращення благоустрою міського парку ім. Т.Г.Шевченка Зроблено багато, наступного року планується завершити капітальний ремонт алей

Отже, виходить, що значну частину того, що планувалося зробити в 2019 році, просто не виконано. І про це немає жодної згадки в звіті за 2019 рік. Таке враження, що про обіцянки, озвучені в 2018 році, в 2019 році просто забули.

Я не хочу, щоб цей матеріал сприйняли, як критику виключно діяльності міського голови, тому що причин невиконання того чи іншого завдання насправді може бути багато. Наприклад, депутати не підтримати і не проголосували за виділення коштів на ремонт, чи Антимонопольний комітет скасував закупівлю, а нову оголошувати вже було запізно і ремонт дороги не було проведено, або ще якась об’єктивна причина не дозволила виконати озвучене. Але про все це потрібно писати і говорити під час звіту! Бо на те він і звіт, щоб донести до громади реальну картину того, що відбувається в місті та в його системі управління. Якщо робити по іншому, то, як вже писалося вище, «ми ризикуємо не зовсім об’єктивно оцінити ті процеси, які відбуваються в місті, а сам звіт, за таких умов, перетворюється на перерахунок будь яких здобутків без будь якої прив’язки до таких речей, як планування та виконання обіцяного».

На завершення маю пропозицію для того, щоб ліквідувати практику звітування саме в такому форматі, як це відбувається зараз. Питання можна вирішити раз і назавжди, якщо прописати і затвердити вимоги до процедури звітування та структури самого звіту міського голови. Це можна визначити або в регламенті міської ради, або в Статуті територіальної громади, або окремим документом. Зробити це абсолютно не складно й не потребуватиме будь яких фінансових витрат. І якщо міському голові чи депутатам така ідея до вподоби, ми, громадська організація «ПРАВО», готові долучитися до розробки такого документу.

Віталій Дорох
Голова Ради громадської організації «ПРАВО»