ОСББ В ХМІЛЬНИКУ: ХТО ВИНЕН В ТОМУ, ЩО СПРАВА «НЕ ПІШЛА»?

ОСББ В ХМІЛЬНИКУ: ХТО ВИНЕН В ТОМУ, ЩО СПРАВА «НЕ ПІШЛА»?
04.07.2013



1812892_b3706285Цей матеріал є реакцією на публікацію в газеті «Я та МІСТО» звернення жителів будинків 46 та 48 по вулиці Столярчука, які входять до складу ОСББ «Сім’я». Там йшлося про те, що мешканці невдоволені роботою ОСББ, звинувачують правління в недобросовісному виконанні своїх обов’язків тощо. Я цілком розумію цих людей, але маю трішки інші міркування щодо питання реформування житлово-комунального господарства міста та створення ОСББ.


Хочу одразу зазначити – я не проти ОСББ. Насправді це досить гарна штука, і в Україні є багато міст, в яких ОСББ працюють і досить успішно. Звичайно і вони мають свої проблеми, але, в порівнянні з хмільницькими, вони дещо, м’яко кажучи, різняться.


Для того, щоб ОСББ працювали успішно, потрібно виконати декілька умов, перед тим, як ініціювати масову «ОСББзацію». Які ж це умови?


Передусім варто врегулювати нормативно-правову базу, яка б спростила функціонування ОСББ, Наприклад, що стосується процедури приватизації прибудинкової території.


Варто зазначити, що ОСББ, як окрема юридична особа, завжди працює в стані дефіциту коштів. Грошей не вистачає завжди. За таких умов варто використовувати всі можливості для наповнення бюджету ОСББ. Наприклад, від оренди нежитлових приміщень, які є в будинках, що входять до складу ОСББ чи надходжень від оренди прибудинкової території. Можна назвати ще кілька «допоміжних» квартирній платі джерел, які могли б покращити фінансовий стан ОСББ, але пропоную зупинитися тільки на цих.


Що ж ми маємо в Хмільнику на прикладі ОСББ «Сім’я»? Через неврегульованість питання приватизації прибудинкової території та відсутність чіткої та зрозумілої процедури склалася досить парадоксальна ситуація. Власники гаражів, які знаходяться на прибудинковій території ОСББ платять за оренду земельних ділянок не в бюджет ОСББ, а в міський бюджет… Нежитлове приміщення, де знаходиться офіс ОСББ, чомусь знаходиться у власності міста і ОСББ не те, що не отримує від його використання користь, а ще й змушене сплачувати кошти, хоча й мінімальні, за його оренду.


Наступною умовою є наявний ринок послуг, які отримуватимуть ОСББ. Вартість і якість послуг на ринку напряму залежить від кількості суб’єктів господарювання, що їх надають. В умовах конкуренції підвищується якість послуг за оптимальну ціну. Якщо ринок послуг не сформований, то від того, що буде створено ОСББ мешканцям мало користі. Стимулювання створення і розвиток конкурентного середовища на ринку послуг не в останню чергу залежить від міської влади. Якщо цього не зробити, причому варто зазначити, що це не робота, яку можна виконати за 1 день, то може відбутися наступне: будинки передадуть на баланс ОСББ, а за послугами звертатися доведеться до тих же комунальних підприємств міста.


Ще однією умовою в успішності функціонування ОСББ є наявність професійних кадрів – управителів та бухгалтерів. Не варто забувати, що ОСББ – то нова сфера діяльності для Хмільника і спеціалістів, які б могли адекватно і законно реагувати на всі виклики (а не за методом «научного тику»), на час, коли в місті ініціювалося створення ОСББ, просто не було.


Але чи не головною умовою, яка б дозволила створити умови для ефективної діяльності ОСББ є певні гарантії з боку міської влади. Ось це питання пропоную розглянути більш докладніше…


Багато хто пам’ятає, з яким ентузіазмом новообрана міська влада, на чолі з міським головою Василем Грушком, переконувала мешканців, що сприятиме створенню та діяльності ОСББ в місті. Але що ж виявилося на практиці? Зараз тільки сухі факти…




  1. Після виборів проводилася робота з населенням щодо необхідності створення ОСББ. В пресі та на Офіційному сайті міста почали з’являтися публікації про те, що питання створення ОСББ на часі в Хмільнику, з запевненнями цілковитої підтримки з боку міської влади…

  2. В квітні 2011 року з’являється Програма впровадження моделі реформування умов утримання і обслуговування житлового фонду в місті Хмільнику на 2011-2015 роки шляхом створення ОСББ, якою передбачається цілковита підтримка створення ОСББ в місті та декларуються значна фінансова підтримка їх діяльності. Тільки з міського бюджету на реалізацію програми планувалося залучити понад 2 мільйони гривень…

  3. В червні 2011 року затверджується Порядок використання коштів на реалізацію заходів вищезазначеної Програми, яким передбачається, що кошти Програми, передбачені для проведення капітального ремонту, використовуються на (цитую):




    • на виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт будинків;

    • на проведення капітального ремонту будинків;



Начебто все складалося добре, але на практиці сприяння створення та підтримка діяльності ОСББ виглядала трішки по іншому. Я свідомо не згадуватиму про весь перебіг подій, про те, скільки листів написав керівник ОСББ до різних інстанцій, про десь загублену в коридорах міської ради проектно-кошторисну документацію на ремонт даху одного з будинків, яку було виготовлено за людські кошти. Сподіваюся, що про це краще за мене зможуть розповісти керівники ОСББ – теперішній та колишній. А я ж продовжу тільки мовою фактів…


Під час травневої сесії вже 2012 року було затверджено Положення про участь коштів міського бюджету у фінансуванні капітального ремонту будинків, що перебувають на балансі ОСББ… Саме Положення містить багато недоречностей. Наприклад чомусь зникає попереднє зобов’язання міської влади фінансувати виготовлення проектно-кошторисної документації на ремонт будинків, хоча в попередніх документах про це чітко згадувалося. Тобто тепер ОСББ зобов’язане виготовити за власний кошт проектно-кошторисну документацію та отримати всі необхідні дозволи за власний кошт.


І найцікавіше – сума, яку буде виділено з міського бюджету на капітальний ремонт будинку, відповідно до Положення. Пропоную цитату:


Розмір коштів міського бюджету складає 50% вартості робіт згідно ПКД, але не може перевищувати 60 тис. грн…


Тобто з міського бюджету, навіть за умови, якщо мешканці виготовлять проектно-кошторисну документацію за власний кошт, буде виділено лише 60 тисяч гривень. Відчуваєте різницю? Всебічне сприяння раніше і декларування, що на це з міського бюджету буде виділено понад 2 мільйони – і 60 тисяч, в які задекларовані мільйони перетворилися?


Але це ще не все… В переліку програм, які реалізовуватимуться міською владою вже в 2013 році, програма розвитку ОСББ, про яку йшла мова раніше, взагалі відсутня… Тобто її реалізацію просто заморозили. І тепер для ОСББ є неможливим отримати хоча б отих 60 тисяч, я вже не говорю про 2 мільйони… Немає програми – немає коштів…


… Таким чином, з всього вище викладеного, можна визначити наступні умови, виконання яких певною мірою гарантує успішне функціонування ОСББ в місті:


1. Наявність необхідної місцевої нормативно-правової бази;


2. Сприяння формуванню ринку послуг;


3. Підготовка професійних кадрів;


4. Гарантії з боку міської влади…


І все це потрібно було робити перед тим, як переконувати мешканців створювати ОСББ. І все це зроблено не було, або було зведено нанівець… Були тільки обіцянки і запевнення… А на них, як відомо, далеко не заїдеш… Саме сукупність оцих невиконаних умов і спричинило ситуацію, яка зараз склалася в Хмільнику з ОСББ.


Читачі можуть поставити цілком логічне питання: а де ж ти, розумнику, був? Чому не підказав? Чому не втрутився і не допоміг? Хочу всіх запевнити, що громадська організація «ПРАВО», яку я маю честь очолювати, ще на початку істерії навколо створення ОСББ в місті, намагалася якимись чином долучитися до цього процесу. Були листи на ім’я міського голови з конкретними пропозиціями, були пропозиції щодо обговорення та вирішення зазначених вище питань, були численні публікації на Громадському форумі Хмільниччини… Навіть були обіцянки міського голови перед депутатами міської ради про те, що він готовий співпрацювати з нашою організацією в питанні розвитку ОСББ. Але всі обіцянки залишилися тільки обіцянками, а всі пропозиції було просто проігноровано…


Підсумовуючи все сказане варто зазначити, що головною причиною, яка призвела до критичної ситуації в питаннях створення та діяльності ОСББ в Хмільнику є непродуманий та непрофесійний підхід до реформування житлово-комунального господарства міста шляхом створення ОСББ саме з боку міської влади…


Результатом таких дій і стала теперішня кризова ситуація в ОСББ «Сім’я», заручниками якої стали мешканці. І не варто їм дорікати, що то вони власники, що то вони мають дбати про свої будинки… Тут питання в іншому: з самого початку мешканцям казали, що вони будуть самі розпоряджатися і управляти будинками. Формувалася така гарна картинка, начебто буде надаватися якийсь мішок грошей і мешканці його розподілятимуть. І ніхто з представників міської влади не говорив про те, що отой мішок з грошима мешканцям доведеться самим наповнювати… І мешканці просто повелися на солодкі обіцянки всебічного сприяння та підтримки з боку міської влади. В результаті отримали кризову ситуацію в ОСББ «Сім’я» та повну дискредитацію ідеї створення ОСББ в Хмільнику.


Віталій ДОРОХ


Голова Ради громадської організації «ПРАВО»