ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ДОРОЖНЬОГО РУХУ В ХМІЛЬНИКУ

ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ДОРОЖНЬОГО РУХУ В ХМІЛЬНИКУ
15.03.2016
Нещодавно в Хмільнику вирішили заборонити проїзд по дорозі, що проходить позаду Районного будинку культури і з’єднує проспект Свободи(колишня вул. Леніна) з вулицею Слобідською (колишня вул. Дзержинського). Я не буду зараз піднімати питання про те, правильно це чи не правильно, хай це буде темою іншого допису, а тут давайте поговоримо про те, як дивно це було зроблено.

Отже, хронологія подій така.

Спочатку встановили знаки "В’їзд заборонено" на в’їзді з проспекту Свободи

foto_1

та позаду Будинку культури

foto_2
Йдемо на сайт Верховної Ради України і знаходимо такий документ:
ПОСТАНОВА КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ від 10 жовтня 2001 р. № 1306 "Про Правила дорожнього руху", чинна редакція від 04.11.2015

Глава 33, знак 3.21 "В’їзд заборонено".
Забороняється в'їзд усіх транспортних засобів з метою:

1. запобігання зустрічному руху транспортних засобів на ділянках доріг з одностороннім рухом;

2. запобігання виїзду транспортних засобів назустріч загальному потоку на дорогах, позначених знаком 5.8;

3. організації відокремленого в'їзду і виїзду на майданчиках, що використовуються для стоянки транспортних засобів, майданчиках відпочинку, автозаправних станцій тощо;

4. запобігання в'їзду на окрему смугу руху, при цьому знак 3.21 повинен застосовуватись разом з табличкою 7.9.

Що ж ми маємо?

1. Дорога про яку ми говоримо не має статусу дороги з одностороннім рухом, принаймні, я ніде не бачив знаку, який би це встановлював, відповідно перший пункт не підходить.

2. Знак 5.8 "Дорога із смугою для руху маршрутних транспортних засобів". Дорога, на якій рух транспортних засобів здійснюється за встановленим маршрутом по спеціально відведеній смузі назустріч загальному потоку транспортних засобів. Цей пункт теж не підходить.

3. Знак стоїть в такому місці, що не організовує відокремлений в’їзд і виїзд, а робить неможливим заїзд транспортних засобів на стоянку біля Районного будинку культури та до відділення Нової пошти. Цей пункт також не підходить.

4. Табличка 7.9 "Смуга руху". Визначає смугу руху, на яку поширюється дія знака або світлофора. Такої таблички на знаках нема. І цей пункт не підходить.

Жодний з чотирьох пунктів, які виправдовують встановлення знаку "В’їзд заборонено", не підходить.

Але повернемося до хронології подій.

Трохи згодом, після встановлення знаків, в проїзді позаду Будинку культури з’явився бетонний блок, а за кілька днів його замінили на дві бетонні клумби, які повністю перекрили можливість руху автомобілів, але не заважають руху мотоциклів.

Бетонні клуби, які блокують проїзд.
І що ж ми маємо?

Проїзд між проспектом Свободи та вулицею Слобідською позаду Районного будинку культури не можливий, принаймні для автомобілів. Той хто хотів закрити проїзд мети досягнув. Але з’явились дві проблеми.

Перша проблема.

Знак, який висить з боку проспекту Свободи, забороняє проїхати на стоянку біля Будинку культури, до відділення "Нової пошти", двох приватних будинків та трансформаторної підстанції.
Але машини під знак їздять, що чудово видно ось на цьому відео



Друга проблема.

Машини, які їдуть по вулиці Слобідській в сторону Будинку культури в кінці "подорожі" впираються в знак "В’їзд заборонено" та дві бетонні клумби посеред дороги, але жодних інформаційно-вказівних знаків про глухий кут по дорозі не було.

Хоча ні логіки, ні потреби в присутності двох знаків "В’їзд заборонено" нема, ба навіть більше, ці знаки створюють значні незручності для громадян та змушують їх порушувати закон, вони там чомусь стоять.

Пропустимо питання "Хто винен?" і одразу подумаємо "Що робити?"

Я не спеціаліст з організації дорожнього руху, але мені здається, що правильно було б замість знаків "В’їзд заборонено" встановити знаки "Тупик": один на в’їзді з проспекту Свободи до Районного будинку культури, а другий на розі вулиць Слобідська та Декабристів. Це дасть можливість заїзду на стоянку Будинку культури та під’їзду до організацій та приватних будинків. А на вулиці Слобідській водії будуть попереджені про те, що проїзду нема і не будуть даремно витрачати час та пальне на беззмістовну подорож до Будинку культури.

Якщо я помилився прошу спеціалістів вказати на мою помилку, обіцяю не бризкати слиною у відповідь на обґрунтовану критику.

Ну і, звичайно, давайте спільно подумаємо, як вирішити цю проблему, якщо мої міркування правильні.

П.С. Ходять чутки, що в Генеральному плані Хмільника між Районним будинком культури та будівлею колишнього ресторану "Червона рута" має бути дорога, яка повинна з’єднати проспект Свободи з вулицею Слобідською. Хтось щось про це чув?

Тарас Носальський