ПЛАТИТЬ ЧИ НЕ ПЛАТИТЬ ЗА РЕМОНТ ЛІФТІВ? КОМПРОМІСУ НЕ ДОСЯГНУТО…

ПЛАТИТЬ ЧИ НЕ ПЛАТИТЬ ЗА РЕМОНТ ЛІФТІВ? КОМПРОМІСУ НЕ ДОСЯГНУТО…
13.09.2012
Мешканці будинку по вулиці Леніна намагалися знайти компромісне рішення щодо ремонту ліфтів в будинку. В липні місяці міська рада прийняла Положення про участь коштів населення у фінансуванні реконструкції або капітального ремонту багатоквартирних житлових будинків, яким встановлено, що мешканці мають сплатити 50% вартості ремонтних робіт. На думку громадян, що проживають в будинку 13 по вулиці Леніна, такі умови є кабальними, так як встановлюють для окремих громадян непідйомні суми. Відповідно до проектно-кошторисної документації, 50% «виливаються» в 125 тисяч 161 гривні. Саме таку суму мають зібрати мешканці…
25 липня відбулась перша зустріч представників ЖЕКу, влади та мешканців будинку, на якій було озвучено ситуацію з ремонтом ліфтів. Тоді не вдалося знайти рішення, яке б задовольнило всі сторони.
Ситуацію прокоментував заступник міського голови Пятківський Сергій Анатолійович, наголосивши, що потрібно негайно приступати до збору коштів серед мешканців, адже, як зазначив начальник ЖЕКу Прокопович Юрій Іванович «Держгірпромнагляд» може в будь який час опломбувати ліфти і мешканцям доведеться ходити пішки.
В свою чергу мешканці зазначили, що, завдяки простому обрахунку виходить, що кожен з власників квартир повинен здати на ремонт ліфтів по 1738 гривень, і це при умові, що здадуть всі 72 квартири. Якщо ж відмовляться перші поверхи, які не користуються ліфтами, то навантаження зросте до 1955 гривень, якщо ж і другі поверхи відмовляться – то сума буде вже 2235 гривень, і так далі.
Під час обговорення було висловлено думку, що до Положення необхідно внести зміни, зменшивши відсоткову ставку або замінивши її благодійним внеском з боку мешканців. Спір навколо цього питання точився досить довго і чим далі в часі – тим більше збори перетворювалися на звичайнісінький базар.
В свою чергу міський голова наголошував, що компроміс можливий, але й наголосив, що практика участі коштів населення вже працює в багатьох містах України і в Вінниці зокрема. Василь Пилипович зазначав, що незабаром ЖЕКів взагалі не буде і тоді ми змушені будемо самі на 100% утримувати свій будинок,
Після обговорень мешканцями було прийнято рішення зібратися 16 вересня ще раз та попробувати домовитися та виробити спільну позицію щодо ремонтів ліфтів в будинку.
Олександр Вознюк