ПРЕДСТАВНИК ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «ПРАВО» МАЄ ШАНС СТАТИ ГРОМАДСЬКИМ ОМБУДСМЕНОМ ІЗ ЗАХИСТУ ВИБОРЧИХ ПРАВ

ПРЕДСТАВНИК ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ «ПРАВО» МАЄ ШАНС СТАТИ ГРОМАДСЬКИМ ОМБУДСМЕНОМ ІЗ ЗАХИСТУ ВИБОРЧИХ ПРАВ
11.10.2018
З 6 до 9 жовтня в Києві пройшов другий етап навчання 35 кандидатів на посади громадських омбудсменів із захисту виборчих прав. Громадську організацію «ПРАВО» і загалом Вінницьку область представляв експерт організації, адвокат пан Тарас Коваль.



Перший день Школи був наповнений теорією та практикою з комунікаційної тематики. Майбутні омбудсмени слухали лайфхаки по спілкуванню зі ЗМІ, а також вчилися, як доцільніше формулювати тексти для постів у соціальних мережах. Окремо учасники навчання ознайомилися з відкритими даними, сервісами ОПОРИ та основами цифрової безпеки.



Впродовж всього другого дня був огляд теоретичної частини щодо кримінальних правопорушень на виборах та відповідальності за них. Також учасники Школи на конкретних прикладах з попередніх виборчих кампаній вчились кваліфікувати ці порушення за тими чи іншими статтями Кримінального кодексу України. Завершився такий вкрай важливий та складний день переглядом кіно про політичні технології та важливість комунікаційної складової в них.



Третій день розпочався з дискусії про роль парламенту в дотриманні прав людини в Україні з народним депутатом Русланом Сидоровичем у Верховній Раді. Після чого учасники пройшлися будівлею українського парламенту з екскурсією.



Закінчився навчальний день обговоренням досвіду адвокаційних кампаній та ключових викликів судового захисту прав громадян в Україні з експерткою Благодійного фонду «Право на захист» Еліною Шишкіною.

Також дискутували щодо прозорості бюджетного фінансування партій з аналітиком Громадського руху «Чесно» Ігорем Фещенком.

Завершувалась Школа дуже практичним днем. Учасники мали змогу поспілкуватися з представником Головного слідчого управління Національної поліції Анатолієм Байдащуком щодо співпраці громадськості з правоохоронними органами, а також розібрати на прикладах та ситуаціях особливості збору та фіксації доказів виборчих порушень.



Крім того, частину дня присвятили складанню процесуальних документів (актів, скарг і позовних заяв) у виборчих спорах у супроводі адвоката Андрія Кавчука, а також рольовим іграм та розігруванню ситуацій на імітованій дільниці під час дня голосування.

Тепер на учасників очікує ряд домашніх завдань. Після їх виконання відбудеться загальне оцінювання кожної кандидатури. 25 кандидатів, які найуспішніше складуть оцінювання, після проходження навчання будуть з січня 2019 року інституціоналізовані в громадських омбудсменів у кожному з 24 регіонів України та місті Києві.

Активна фаза діяльності омбудсменів припадатиме на президентські, парламентські вибори 2019 року та місцеві вибори 2020 року. Вона базуватиметься на Кодексі поведінки, який буде розроблено ОПОРОЮ спільно з Українським католицьким університетом. Цей Кодекс включатиме, насамперед, гарантії безсторонності та політичної незаангажованості омбудсменів, а також висвітлюватиме основні функції та процедури їхньої діяльності.

Детальніше про те, що робитимуть громадські омбудсмени у регіонах, читайте тут.

Навчання проходило у рамках проекту «Виборча реформа задля підсилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу», що фінансується Європейським Союзом.

В публікації використані матеріали


з офіційного інтернет-ресурсу


Громадянської мережі ОПОРА