ПИСАТИ ДЛЯ ТОГО, ЩОБ ЛИШЕ ПИСАТИ?!

ПИСАТИ ДЛЯ ТОГО, ЩОБ ЛИШЕ ПИСАТИ?!
22.02.2013
ПисакаЩиро дякую нашому місцевому інформаційному маячку – газеті «Я та місто» за згадку на її шпальтах про мою пересічну особистість.
Як кажуть розумні люди: «Якщо про тебе говорять, неважливо, добре чи погано, значить, пам’ятають».
Це все наче й добре, але є своє але. Коли пишуть в такій тиражованій газеті неправду – це вже інша справа.
Щодо самого творчо-літературного шедевру, що недавно з’явився на її шпальтах. Мова йде про обрання нового керівного складу громадської ради. Мене, як голову попереднього складу громадської ради зацікавило речення високого змісту: «Оскільки склад минулої каденції був представлений фактично однією ГО, то і її робота схожою на «гру в одні ворота».
Напрошується просте, але логічне запитання: В чиї ворота ця «гра» була? Який рахунок такої «гри»? Хто від цього виграв, хто програв?
Доречно відмітити, що, автор даної статті є членом нового скликання громади. То виходить, що він теж пішов «грати»! Але в чиї ворота?
Запитань більше ніж відповідей.
Читаємо уважно далі: «Варто зауважити, що колишній голова ради Віктор Гричанюк не вважав за потрібне з’явитися до представників громадськості для звіту про виконану роботу. За нього це зробив Олександр Ніжельський, який у минулій каденції був його заступником».
На перший погляд і що тут такого? Ну не прийшов, а заступник прозвітував, адже це частина його обов’язків!
Але «нужно зреть в корень». А точніше перед тим як писати і давати читати назагал, як мінімум, ознайомитися із документами, що регламентують діяльність громади. Для нових членів - це обов’язкова норма!!!
Прийдеться допомогти. Отож, відповідно до Положення про громадську раду при виконкомі міської ради:
4. Громадська рада відповідно до покладених на неї завдань:
9) готує та оприлюднює щорічний звіт про свою діяльність.
16. Громадська рада інформує орган та громадськість про свою роботу шляхом оприлюднення в прийнятний спосіб матеріалів про установчі документи, план роботи, керівний склад, прийняті рішення, протоколи засідань, щорічні звіти про її роботу.
Як бачить свідомий читач, громадська рада готує та оприлюднює і не на засіданні окремих представників громадського суспільства.
Не голова, не заступник, не чорт лисий, а ГРОМАДСЬКА РАДА! Це важливо знати, адже орган сам по собі колегіальний.
Що ж входить до функцій та обов’язків голови (це пригодиться тим, хто ним «ще» не став).
Відповідно до того ж Положення:
12. Голова громадської ради:
організовує діяльність громадської ради;
скликає та організовує підготовку та проведення її засідань;
підписує документи від імені громадської ради;
представляє громадську раду у відносинах з Кабінетом Міністрів України, центральними і місцевими органами виконавчої влади, об'єднаннями громадян, органами місцевого самоврядування, засобами масової інформації;
може брати участь у засіданнях колегії органу.
Все! Крапка! Далі не придумано!
Зважаючи на вищевикладене виникає логічне запитання: То повинен голова, наголошую, голова громадської ради «з’являтися до представників громадськості» та звітувати чи ні? Може одним завтра, а іншим потім? А може краще декому двічі?
Відповідь знайти не важко, якщо її шукати, а не писати для того, щоб лише писати…
І наостанок, відповідально заявляю всім «гарячим головам», що підставою мого рішення не подавати документи для участі у теперішніх складах ГР як міста так і району є виключно бажання відпочити від такого роду справ. Все інше надумано та нафантазовано й не має нічого спільного із реальністю.

З повагою Віктор Гричанюк