Рішення виконкому перешкоджає реалізації права громадян на мирні зібрання

Рішення виконкому перешкоджає реалізації права громадян на мирні зібрання
06.01.2012
Такого висновку дійшли експерти громадської організації «ПРАВО», ознайомившись Порядком організації і проведення зборів, мітингів, маніфестацій і демонстрацій, спортивних, видовищних та інших масових заходів на території м. Хмільника, які не пов’язанні з порядком офіційного відзначення державних свят та проведення загальноміських заходів, який затверджено рішенням виконавчого комітету Хмільницької міської ради…

Зараз цей документ аналізується більш предметно, але вже тепер можна говорити про певні невідповідності нормам Конституції України.

Для прикладу. П 1 Порядку передбачає, що «організатори, які мають намір поводити відповідні заходи, в 10-денний термін до дати проведення заходу подають заяву до виконкому міської ради…».

Але таке формулювання є неконституційним і перешкоджає реалізації права громадян на мирні зібрання…

Стаття 39 Конституції України говорить: «Громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування».

Свого часу, Міністерство внутрішніх справ України, звернулося до Конституційного Суду України з проханням розтлумачити визначення «завчасно». Тобто за який термін організатори мають повідомити органи влади про намір провести мирне зібрання.

Конституційний Суд вирішив, що: «визначення строків завчасного сповіщення органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування з урахуванням особливостей мирних зібрань, їх форм, масовості, місця і часу проведення тощо є предметом законодавчого регулювання.

Саме законодавчого, тобто законом, який має прийняти Верховна Рада України, а не виконавчий комітет міської ради…

Таким чином, виконавчий комітет Хмільницької міської ради, перевищив свої повноваження, встановивши граничний термін подання повідомлення про намір проведення мирних зібрань…