СКАНДАЛ НАВКОЛО ВІДЕОСПОСТЕРЕЖЕННЯ В МІСЬКІЙ РАДІ: ХТО ПРАВИЙ?

СКАНДАЛ НАВКОЛО ВІДЕОСПОСТЕРЕЖЕННЯ В МІСЬКІЙ РАДІ: ХТО ПРАВИЙ?
28.11.2015
644508_620078448053736_2135753869_nВ Хмільнику набув певного резонансу скандал навколо встановлення в залі засідань та конференц-залі міської ради, де відбуваються пленарні засідання та засідання виконавчого комітету, відеокамер, що транслювали цілодобово все, що там відбувалося, в мережу інтернет.

Сам скандал стався через те, що міський голова Сергій Редчик дав вказівку відімкнути камери від живлення.

Одразу в мережі інтернет з’явилася інформація про те, що в Хмільнику відсутня прозорість влади.

Я не сперечаюся, що таки відсутня стовідсоткова прозорість, відкритість та підзвітність місцевої влади і можу дуже багато про це розповісти. Але пропоную розібратися саме з встановленням відеокамер в залі засідань та конференц-залі міської ради.

Причиною цього всього став лист тоді ще секретаря ради, який виконував обов’язки міського голови, пана Костянтина Коломійця, в якому він просив когось (кого – невідомо, тому що в мережі розміщено лист, де затерто адресата) встановити камери для забезпечення трансляції пленарних засідань ради та виконавчого комітету.

Ось цей лист:

scan1

Що відбулося після цього – невідомо. Але відомо, що жодного розпорядження міського голови, рішення виконавчого комітету чи міської ради прийнято не було. Тобто невідомо, чи хтось відкликнувся на такий заклик і яким чином відреагувала міська влада.

Але це ще півбіди. Пропоную звернути увагу на сам лист пана Коломійця, зокрема на фразу:

«Прошу Вас на безоплатній основі встановити відповідні технічні засоби для проведення прямих онлайн трансляцій засідань виконавчого комітету міської ради, пленарних засідань та засідань постійних комісій».

Начебто все добре, забезпечується прозорість діяльності влади… Але є одне дуже суттєве «але».

Справа в тому, що, наприклад, виконавчий комітет, окрім рішень що стосуються всієї громади, вповноважений приймати рішення зовсім іншого характеру. Для прикладу: рішення про участь батька у виховані дитини. Це коли сім’я розпадається, один одного звинувачують в усіх смертних гріхах, ділять майно, ллють один на одного бруд і намагаються визначити хто має виховувати дітей і яким чином. Тобто такі рішення, про які громаді знати просто не потрібно. Більше того: оприлюднення таких рішень, я вже не кажу про оприлюднення в мережі інтернет відеозаписів засідань, де розглядаються такі питання, призведе до порушення Конституції України, яка гарантує невтручання в особисте життя громадян. Ось, власне, що говорить про це стаття 32 Конституції:

«Ніхто не може зазнавати втручання в його особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України.

Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини».

Цього могли не знати особи, які, я переконаний – з добрих намірів встановили відеокамери, але пан Коломієць зобов’язаний був це знати.

Секретар міської ради Костянтин Коломієць, звернувшись з листом з проханням встановити відеокамери та забезпечити трансляції засідань виконавчого комітету, не видавши ніякого розпорядження про те, щоб взяти ці камери на баланс, не визначивши осіб, відповідальних за відеотрансляції, не визначивши режим роботи камер під час розгляду «приватних» питань, а також не визначивши порядку зберігання відзнятої інформації фактично створив умови, коли така інформація концентрувалася б в руках приватної особи, яка до розгляду подібних справ не має жодного відношення.

А це – пряме порушення права на приватність.

Я зовсім не проти відеозйомки пленарних засідань ради чи засідань її виконавчого комітету. Але! Для початку потрібно врегулювати нормативну базу, тобто передати камери на баланс міськвиконкому (щоб гарантувати безперебійність трансляцій. А то сьогодні поставили – завтра – забрали), визначити відповідальних осіб за здійснення відеозйомки та зберігання відзнятої інформації, визначити режим роботи камер, коли розглядатимуться «приватні» питання тощо. Це є не просто забаганкою, це є необхідністю…

На завершення хочу зазначити, що в рамках реалізації угоди про співпрацю та солідарну публічну відповідальність, яку я, від імені громадської організації «ПРАВО», уклав з тоді ще кандидатом на посаду міського голови Сергієм Редчиком, мало б бути забезпечено відео трансляції засідань ради та виконавчого комітету. Наша організація, і, на скільки мені відомо – міський голова Сергій Редчик, не відмовлялися від цього зобов’язання.

Хочу також запевнити, що експертами нашої організації наразі розробляються відповідні зміни до Положення про оргвідділ міської ради, до посадової інструкцій конкретних працівників, до регламенту ради, Положення про виконавчий комітет міської ради, а також розробляється окремий Порядок здійснення відео трансляцій пленарних засідань міської ради, її виконавчого комітету та постійних комісій міської ради. В цьому документі буде врегульовано всі питання, щоб, з однієї сторони, максимально забезпечити прозорість діяльності органу місцевого самоврядування в Хмільнику, а з іншої – не порушувати права людини, які гарантовані громадянам Конституцією України.

З повагою,


Віталій Дорох


Голова Ради громадської організації «ПРАВО»