Створено Комітет міжнародного контролю за ситуацією в Білорусі

Створено Комітет міжнародного контролю за ситуацією в Білорусі
05.01.2011
У зв’язку з тим, що з Республіки Білорусь продовжують надходити повідомлення про грубі та системні порушення прав людини, 27 грудня 2010 року було створено Комітет міжнародного контролю за ситуацією щодо прав людини в Білорусі.

Вже зараз до складу комітету увійшли представники неурядових організацій з простору ОБСЄ (зокрема, з Росії, України, Грузії, Литви, Киргизстану, Польщі). Головна мета створення комітету – постійне спостереження та контроль за ситуацією з дотриманням фундаментальних прав людини (свобода мирних зібрань та асоціацій, свобода вираження поглядів, свобода від катувань та жорстокого, принижуючого поводження, доступ до інформації) та становище правозахисників та правозахисних організацій в Республіці Білорусь, а також розробка рекомендацій для органів влади Білорусі та міжнародним організаціям.

Для роботи на території Республіки Білорусь сформована довгострокова Міжнародна спостережна Місія, в яку увійшли співробітники різних правозахисних організацій, в тому числі міжнародних, а також незалежні експерти. Місія буде вести спостереження як за діяльністю влади у випадку порушення нею прав людини, так і за можливими діями радикальних груп, здатних чинити загрозу дотримання прав людини.

Ми запрошуємо бажаючих поїхати до Мінська і взяти участь в роботі спостережної місії на території Білорусі. Бажано мати досвід роботи в громадських організаціях, журналістиці і т.п. Місія поки що не отримала додаткової фінансової підтримки, тому ми змушені просити всіх учасників робити власний фінансовий внесок:))

Також ми запрошуємо волонтерів для адміністративної допомоги інформаційним представництвам Комітету в Києві, Харкові та Воронежі - для здійснення комунікацій, збору/розповсюдження інформації, роботи з текстами, базами даних, перекладами тощо.

Комітету, Місії та інфоцентрам можна допомогти також в інший спосіб – наприклад, надати непотрібні мобільні апарати або поповнити рахунки телефонів, з яких здійснюються міжнародні дзвінки.

Контакти представництв:

Секретаріат: BYC@hrgroups.org

в Україні:
Київ: Центр Громадянських Свобод.
+38067 449 48 39 - Олександра Матвійчук, +38 097 552 88 19 - Олександра Делеменчук
Харків: Міжнародний Молодіжний Ресурсний Центр.
+38057 756 83 45, +38066 231 56 75 - Вікторія Бабій

В Россії:
Воронеж: Молодіжний Правозахисний Рух
+7916 537 13 67 - Дмитро Макаров, +7915 582 27 45 – Вікторія Громова