Суддя у джинсах

Суддя у джинсах
31.03.2011
Який вигляд має типовий український суддя? – Чорна мантія, холодний погляд, діловий, серйозний, суворий. Ну, звісно, якщо розглядається кримінальна справа, - усім не до жартів. - Уважність і впевненість, це головне, як і дресс код, мабуть…

Одного разу побувавши на судовому засіданні мені довелось спостерігати, за, досить дивною, реакцією присутніх у залі коли суддя прийшов на слухання у… джинсах.

«Як? Це, що за неподобство?» - перешіптувалися люди в судовій залі. «Ну, можна ж одягти чорний строгий костюм. Таке враження, що ми не в суді, а вокзалі!» - обурювалася літня жінка, свідок по справі.

У такому вигляді досвідчений (!) суддя виглядав не суворим, діловим, а навпаки, здавалось, що це не представник судової гілки влади, а пересічний громадянин, тільки трішки розумніший за інших. Спочатку з’явилась думка, що, можливо, це лише мені кинулося в очі, і нічого страшного тут немає. Але ж, обурилися мало не всі присутні, - їм також неприємно.

«Ваша честь!» - так звертаються до представників Української Феміди. А «Честь» поводить себе так, як їй зручно. Хтозна, чому суддя прийшов саме в такому вигляді, може хотів продемонструвати обновку (яка, на вигляд не з дешевих) і облягає його округлі форми, а може така повага у «Його Честі» до громадян і така Честь.