В ХМІЛЬНИКУ БРОДЯЧА СОБАКА ПОКУСАЛА ХЛОПЦЯ…

В ХМІЛЬНИКУ БРОДЯЧА СОБАКА ПОКУСАЛА ХЛОПЦЯ…
10.01.2014
Громадський форум Хмільниччини неодноразово піднімав питання бродячих собак, зграї яких окупували місто. Але знаходилися громадяни, які запевняли нас, що в цьому немає жодної проблеми, що фактів нападу на жителів міста немає і т.д. Але питання залишалося відкритим, і ось нещодавно сталося те, про що ми неодноразово говорили: загроза стала реальністю…

Газета «33 канал» опублікувала матеріал, в якому йеться про те, що в Хмільнику, серед білого дня, бродячий пес накинувся на 20-ти річного хлопця і покусав його до крові… Зважаючи на те, що в матеріалі міститься позиція матері потерпілого хлопця, начальника КП «Хмільниккомунсервіс» та начальника Управління ветеринарної медицини у Вінницькій області, ми вирішили опублікувати матеріал повністю… Отже (далі – мовою оригіналу):

Зі скаргою та проханнямзнайти відповідь на це запитання до нас звернулась мати хлопця, жителька міста Хмільника Алла Іваниця. Жінку турбує те, що тварина могла бути хворою на сказ або переносити інші інфекції і, крім її сина можуть постраждати й інші хмільничани.

- Це булла неділя, третя година дня, мій син Олександр йшов містом, і на одній із центральних вулиць бігла зграя собак. Одна сильно вкусила його за ногу, а потім погналася за чоловіком, який їхав на велосипеді й почала кидатися на нього. Вдома ми зупинили кров, обробили рану, - розповідаєпані Алла. – Якби цебув укус свійського пса, ми б поспостерігали 10-14 днів, як він себе поводить, попросили б ветлікаря обстежити, чи він не хворий, але ж ми не можемо щодня шукати ту бробячу собаку й спостерігати за нею. Я знаю, що є випадки сказу у районі, і, звісно ж, боюсь ризикувати життям сина. Так само наражаються на цю ж небезпеку й інші жителі нашого міста, не дай Бог, ще якусь маленьку дитину вкусить. У нас цих зграй з собаками дуже багато бігає по місту.

У коммунальному підприємстві «Хмільниккомунсервіс» нам сказали, що це поодинокий випадок, гострої проблеми із бродячими тваринами у місті немає, та й проводити якісь заходи з собаками вони не можуть.

- Ми зробити нічого не можемо, - каже начальник КП «Хмільниккомунсервіс» Сергій Полонський. – Оскільки не можемо знайти організацію, яка б відловлювала собак бродячих. Ми шукали організації, які займаються подібним, телефонували в інші області, але нічого не знайшли. У нас є договір з калинівською фірмою щодо утилізації трупів бродячих тварин, але вона не може їх відловлювати. Якби до мене звернулися люди, котрі постраждали від собаки, ми б це питання вирішили, подивилися, де та собака, чи вона дійсно загрожує людям.

Стосовно небезпечного сказу, в управлінні ветмедицини області нас запевнили, що сіяти паніку не варто, це питання контролюється і жодна людина в області не захворіла на сказ.

- У нас є неблагополуччя щодо сказу по області, але вчасно вивляються хворі тварини та проводяться заходи, і ні одна людина не захворіла й, сподіваємось, що не захворіє, -зазначив начальник Управління ветеринарної медицини у Вінницькій області Григорій Сидорук.

- Олександр наступного дня звернувся за консультацією до лікарів і наразі отримує всі необхідні щепленння, - каже Алла Іваниця. - Собак він ніколи не боявся, не боїться й зараз, але ходячи вулицями міста, з того часу, не перестає бути пильним та обережним.