В ХМІЛЬНИКУ КВАРТПЛАТА МОЖЕ ЗРОСТИ В РАЗИ

В ХМІЛЬНИКУ КВАРТПЛАТА МОЖЕ ЗРОСТИ В РАЗИ
26.11.2016
236_1_650x410В Хмільнику може в рази зрости квартирна плата. Це зумовлено тим, що мешканці не створили вчасно ОСББ, як того вимагало законодавство, і тепер міська влада зобов'язана призначити їм управителя будинку на умовах конкурсу. Цей управитель і надаватиме весь перелік послуг, який передбачений законодавством.

Проблема полягає в тому, що свого часу мешканці хмільницьких багатоквартирних будинків відмовилися від значної кількості комунальних послуг, залишивши собі по 3-4, а то й по 1-2 на будинок.

Але наказ Міністерства регіонального розвитку, на підставі якого відбуватиметься конкурс на визначення управителя будинку, містить значний перелік комунальних послуг, в тому числі й тих, від яких мешканці свого часу повідмовлялися, а саме:

  1. Утримання спільного майна багатоквартирного будинку та прибудинкової території, в тому числі:


1) прибирання прибудинкової території;

2) прибирання сходових кліток;

3) прибирання підвалу, технічних поверхів та покрівлі;

4) технічне обслуговування ліфтів;

5) обслуговування систем диспетчеризації;

6) технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем:

  • гарячого водопостачання;

  • холодного водопостачання;

  • водовідведення;

  • теплопостачання;

  • зливової каналізації;


7) дератизація;

8) дезінсекція;

9) обслуговування димових та вентиляційних каналів;

10) Технічне обслуговування мереж електропостачання та електрообладнання, систем протипожежної автоматики та димовидалення, а також інших внутрішньобудинкових інженерних систем (у разі їх наявності);

11) прибирання і вивезення снігу, посипання частини прибудинкової території, призначеної для проходу та проїзду, протиожеледними сумішами.

  1. Поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку, в тому числі:


1) поточний ремонт конструктивних елементів, внутрішньобудинкових систем гарячого і холодного водопостачання, водовідведення, теплопостачання та зливової каналізації і технічних пристроїв будинків та елементів зовнішнього упорядження, що розміщені на закріпленій в установленому порядку прибудинковій території (в тому числі спортивних, дитячих та інших майданчиків);

2) поточний ремонт мереж електропостачання та електрообладнання, систем протипожежної автоматики та димовидалення, а також інших внутрішньобудинкових інженерних систем (у разі їх наявності).

  1. Оплата послуг щодо енергопостачання спільного майна багатоквартирного будинку, в тому числі:


1) освітлення місць загального користування і підвалів та підкачування води;

2) енергопостачання ліфтів.

  1. Винагорода управителю.


Варто зазначити, що цей Примірний перелік є орієнтовним та таким, що забезпечує належний санітарно-гігієнічний, протипожежний, технічний стан будинку та прибудинкової території. Але (!!!) зменшення чи розширення цього Примірного переліку можливе лише за об’єктивних умов експлуатації цього будинку, що залежать від його капітальності, рівня облаштування та благоустрою.

Що ж може статися на практиці? Міська влада вже оголосила конкурс на відбір постачальника послуги з обслуговування будинків. Після того, як його буде відібрано, буде украдена угода, яка передбачатиме надання всіх вищеперерахованих послуг. Зважаючи на те, що свого часу мешканці будинків відмовилися віз значної кількості послуг, то різниця між їх кількістю і, зрозуміло, вартістю, може призвести до суттєвого підвищення квартирної плати.