ВДОСКОНАЛИТИ МЕХАНІЗМ ПІДТРИМКИ ГРОМАДСЬКИХ ІНІЦІАТИВ вирішили під час засідання Клубу громадського діалогу

ВДОСКОНАЛИТИ МЕХАНІЗМ ПІДТРИМКИ ГРОМАДСЬКИХ ІНІЦІАТИВ вирішили під час засідання Клубу громадського діалогу
15.04.2016
100_5771Сьогодні в Хмільнику, під час засідання Клубу громадського діалогу, учасники обговорили механізми фінансової підтримки громадських ініціатив за рахунок міського бюджету.

Керівник громадської організації «ПРАВО» пан Віталій Дорох ознайомив учасників заходу із результатами аналізу зазначеного проекту рішення, виокремив його ймовірні ризики для громади міста, а також порекомендував для обговорення три моделі підтримки громадських ініціатив – через конкурс для громадських організацій і творчих спілок, через бюджет громадських ініціатив та через механізм залучення громадськості на умовах співфінансування.

100_5756

Після презентації учасники перейшли до обговорення запропонованих механізмів, акцентуючи увагу на можливості та доцільності їх запровадження в місті. Лунали різні думки – іноді навіть діаметрально протилежні.

100_5768100_5788

Варто зазначити, що на засіданні Клубу громадського діалогу були присутні представники Липовця та Погребища: пані Наталя Савчук, пан Олександр Савчук, а також пан Василь Білоконь. Гості активно долучалися до обговорення, пропонуючи своє бачення можливих варіантів фінансової підтримки громадських ініціатив.

100_5750100_5783100_5751

Варто відзначити, що і представники громадськості, і представники влади зійшлися на думці, що запровадження фінансової підтримки громадських ініціатив за рахунок коштів міського бюджету є дуже необхідним та актуальним для міста. Секретар міської ради пан Анатолій Мороз, зокрема, зазначив:

«Фінансове стимулювання громадських ініціатив – це упевнений і прозорий крок влади до переосмислення стандартів життя громади. Який пріоритет оберемо, яку модель розвитку апробуємо – вирішуватиме рада, але не без урахування думки громади. Тому ми прагнемо почути пропозиції громадськості до проекту рішення, що регулюватиме механізм підтримки громадських ініціатив у місті».

100_5800

Зваживши на це, пан Віталій Дорох запропонував допрацювати проект рішення «Про затвердження Програми муніципальної підтримки ініціатив громадян міста Хмільника» із урахуванням найоптимальнішої моделі підтримки громадських ініціатив та її відповідності чинній нормативно-правовій базі.

100_5757

Таку ініціативу підтримали всі присутні, а керуючий справами виконавчого комітету пан Ігор Павлюк запропонував підтримати резолюцію засідання Клубу громадського діалогу, в які, зокрема, йшлося про наступне:

РЕЗОЛЮЦІЯ


за результатами засідання Клубу громадського діалогу з обговорення механізму підтримки громадських ініціатив


Розглянувши та обговоривши проект рішення міської ради «Про затвердження Програми муніципальної підтримки ініціатив громади міста Хмільника», а також пропозиції, висловлені у процесі обговорення вказаного проекту рішення експертами ГО «ПРАВО» та представниками громадськості, усвідомлюючи та підтверджуючи необхідність дієвого залучення жителів міста Хмільника до процесів місцевого самоврядування, учасники засідання Клубу громадського діалогу з обговорення механізму підтримки громадських ініціатив ВИРІШИЛИ:

  1. Інформацію секретаря Хмільницької міської ради А.Мороза та голови Хмільницької районної громадської організації «ПРАВО» В. Дороха з обговорюваного питання взяти до відома.

  2. Підтримати дії виконавчих органів міської ради, спрямовані на врахування потреб міської громади, зокрема, в частині розробки механізму підтримки громадських ініціатив.

  3. Взяти за основу при вирішенні вказаного питання проект рішення міської ради «Про затвердження Програми муніципальної підтримки ініціатив громадян міста Хмільника».

  4. Визнати доцільною потребу в якісному доопрацюванні вищевказаного проекту рішення міської ради з урахуванням внесених під час засідання пропозицій.

  5. Запропонувати міському голові С. Редчику:


5.1. Невідкладно створити робочу групу з доопрацювання вказаного проекту рішення міської ради з подальшим його розглядом на черговому пленарному засіданні міської ради у квітні ц.р.


5.2. Оприлюднити цю резолюцію на офіційному веб-сайті міської ради в мережі Інтернет.


Учасники погодилися, що резолюція засідання Клубу має бути підписана секретарем міської ради паном Анатолієм Морозом та Головою Ради громадської організації «ПРАВО» паном Віталієм Дорохом.

100_5778

Варто зазначити, що запровадження фінансової підтримки громадських ініціатив за рахунок коштів міського бюджеті було одним з пунктів Угоди про солідарну публічну відповідальність, яка була підписана перед виборами з тоді ще кандидатом на посаду місткого голови паном Сергієм Редчиком, керівником місцевої організації Європейської партії України паном Анатолієм Морозом та Головою Ради громадської організації «ПРАВО» паном Віталієм Дорохом.

Для довідки:

Засідання Клубу громадського діалогу відбулося в рамках реалізації проекту «Суспільна підтримка реформи самоврядування в Україні. Українська мережа клубів громадського діалогу».

Проект виконується Щецинським навчальним центром Фундації розвитку місцевої демократії (Польща) у співпраці з МГО «Інститут демократії імені Пилипа Орлика» (Україна) у невеликих містах Херсонської, Миколаївської, Харківської, Дніпропетровської, Полтавської, Кіровоградської, Вінницької, Черкаської.

Проект здійснюється завдяки співфінансуванню Польсько-Канадійської Програми Підтримки Демократії, яка є програмою Фундації Міжнародної Солідарності, що фінансується Урядами Канади та Польщі ( відповідно до програми польської співпраці для розвитку МЗС Республіки Польщі та Канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку).