За що боролись і хто напоровся?

За що боролись і хто напоровся?
01.06.2012
Сьогодні відбулося нагородження обдарованих дітей міста, які мають високі досягнення у всеукраїнських, обласних предметних олімпіадах, спортивних змаганнях та конкурсах. Серед інших нагорода дісталася і Мирославі Дворніцькій. Тій самій Мирославі, робота якої про шкідливість радону викликала дуже неоднозначну реакцію в міської влади та місцевих засобах масової інформації.

Пропонуємо витяг з рішення виконавчого комітету Хмільницької міської ради від 24 травня 2012 року за №155:
Відзначити високі досягнення учнів середніх загальноосвітніх шкіл, ЦДЮТ, ДЮСШ, професійно-технічних закладів, школи естетичного виховання міста Хмільника у Всеукраїнських, обласних предметних олімпіадах, спортивних змаганнях, конкурсах і нагородити їх дипломами та грошовими преміями:
Дворніцьку Мирославу – ученицю 11 класу СЗШ І-ІІІ ст. №1 за зайняті:
ІІ місце у ІІІ етапі Всеукраїнської олімпіади з екології (вчитель Винокурова Ірина Василівна) – 100 грн., та ІІ місце Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України – 80 грн.
І ІІ місце у Всеукраїнській олімпіаді з екології, і ІІ місце серед робіт учнів-членів Малої академії наук Мирослава отримала саме за роботу, яка має назву “Вплив радонового випромінювання на розвиток онкологічних захворювань”. А сьогодні ще й відзнака від міської влади і саме за ці досягнення.

Ми попросили Мирославу Дворніцьку прокоментувати ситуацію з її роботою та сьогоднішнім нагородженням:

«Чесно кажучи, для мене це дійсно було зовсім не очікувано – почути від свого класного керівника новину, що мене будуть нагороджувати грошовою премією... Це дійсно дуже дивно, адже ще нещодавно в мою адресу лунало стільки погроз, наклепів, насмішок і іншого бруду, а тут грошова премія...
Мені досі не по собі, коли згадую все те... Я дуже багато пережила, повірте, але все ж таки відстояла свою правду!
І зовсім не ту, що "радон вбиває хмільничан і курорт потрібно закрити", як писали наші місцеві акули пера....Моя правда полягала у тому, що у своїй дослідницькій роботі я робила акцент на людях, які, навіть не підозрюючи того, можуть опинитися в групі ризику щодо виникнення та розвитку онкологічної хвороби....Ось від чого я хотіла вберегти наших мешканців! Просто проінформувати їх і розповсюдити розроблені мною буклети, де чітко написано, що потрібно робити, щоб попередити проникнення радону у будинок і як поводитись із водою з приватних свердловин, але ж ні, потрібно було все перекрутити і зробити з мене ворога народу!

Мої висновки з дослідів були обґрунтовані та опиралися на статистичні данні та проведені міжнародні дослідження з подібної тематики. Ось саме за ці свої дослідження і напрацювання я виборола два призові місця в області.
Правда, так як сьогодні я проходила ЗНО з історії, то премію і похвали отримувала моя мама. Не знаю чи влада нашого міста під впливом області змінила свою думку, чи може цьому послугувало щось інше, а може й взагалі не змінила... Але факт є факт із цим не посперечаєшся. Я все ж таки сподіваюсь на подальше порозуміння... Час покаже...»