Засідання "круглого столу"

Засідання "круглого столу"
21.02.2009
17 лютого 2009 року у молодіжній світлиці Хмільницького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді міської ради відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Створення та налагодження ефективної діяльності молодіжного дорадчо-консультативного органу».

Ініціаторами проведення заходу виступили відділ у справах сім'ї та молоді Хмільницької міської ради та громадська організація «ПРАВО». До участі у засіданні були запрошені представники молодіжних громадських організацій, сектору з питань внутрішньої політики міської ради, учнівських та педагогічних колективів міста Хмільника.

Учасникам «круглого столу» для обговорення була запропонована концепція створення умов для налагодження діяльності дорадчого органу, розроблена спеціалістами громадської організації «ПРАВО» спільно з відділом у справах сім'ї та молоді.

В основу її розробки покладено переконання, що ефективна діяльність дорадчого органу можлива тільки за умови належної підготовки його потенційних членів. Тобто, члени дорадчого органу мають володіти певними знаннями і навичками, що стосуються як діяльності орану місцевого самоврядування так, власне, й діяльності самого дорадчого органу.

Опираючись на таке твердження, було розроблено певний «план дій», що передбачає декілька логічно пов’язаних між собою етапів. Перший етап спрямований на проведення освітніх заходів у навчальних закладах міста (тренінги, з приблизно такою тематикою: «Розвиток лідерських якостей», «Толерантність – моє ремесло» та «Громадянське суспільство. Правила гри»). У процесі проведення заходів передбачається певний «відбір», що дозволить сформувати групу молодих людей, достатньо
мотивованих та зацікавлених у розвитку молодіжної активності в місті Хмільнику.

Наступний крок полягає в обговоренні та затвердженні Положення про молодіжний дорадчий орган. На цьому етапі планується залучення представників молодіжних громадських організацій.

Цікавим елементом третього етапу є пропозиція влаштувати стажування в Хмільницькій міській раді
для членів сформованої групи з метою ознайомлення на практиці з буденною роботою управлінь та відділів міської ради, що в свою чергу дозволить сформувати в молоді більш чітке уявлення про діяльність органу місцевого самоврядування.

Завершальний етап - проведення тематичних тренінгів для членів дорадчого органу, що допоможуть здобути певні навички та ознайомлять з «історіями успіху» діяльності молодіжних дорадчих органів з інших міст України.

Захід відбувся за високої активності всіх учасників. У процесі тривалих дискусій та пропозицій усі дійшли згоди, що запропонований план дій повинен мати циклічний характер, що буде повторюватися щороку із внесенням певних коректив. На думку учасників, лише за такої умови вдасться подолати певну «плинність кадрів», що напрочуд часто спостерігається в молодіжному середовищі. Учасники також розглянули пропозицію створити в майбутньому при дорадчому органі постійно діючу «Школу молодого лідера» з використанням елементів запропонованої схеми.

Відділ у справах сім’ї та молоді міської ради
Громадська організація „Право”
Джерло: Офіційний сайт м.Хмільника