ЗВЕРНЕННЯ ОЛЕКСАНДРА НІЖЕЛЬСЬКОГО ДО ЧЛЕНІВ ГРОМАДСЬКОЇ РАДИ

ЗВЕРНЕННЯ ОЛЕКСАНДРА НІЖЕЛЬСЬКОГО ДО ЧЛЕНІВ ГРОМАДСЬКОЇ РАДИ
23.09.2016
13267924_1027927800635542_2562863261947813349_nРівень ефективності правової системи будь-якої держави залежить від того, наскільки все, що закладено у законодавстві, збігається з реальною ситуацією у цій державі. Тобто, правова система діє лише тоді, коли закони виконуються усіма суб’єктами права.

Відповідно до ст. 5 Конституції України, носієм державної влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Громадські ради є одним із механізмів реалізації статті 38 Конституції України, яка закріплює право громадян брати участь в управлінні державними справами.

Створення громадської ради повинне допомогти забезпечити прозорість у діяльності, проведенні консультацій з громадськістю та вільного громадського обговорення найважливіших напрямів діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування.

Громадські ради формуються на виборних засадах на основі добровільного виявлення бажання інститутів громадянського суспільства бути представленими в ній та працюють на громадських засадах.

Відповідно до Положення про громадську раду (рішення виконавчого комітету Хмільницької міської ради від 17.03.2011 р. № 171), громадська рада при виконавчому комітеті Хмільницької міської ради є постійно діючим колегіальним виборним консультативно-дорадчим органом, утвореним для забезпечення участі громадян в управлінні державними та місцевими справами, здійснення громадського контролю за діяльністю виконавчих органів міської ради, налагодження ефективної взаємодії зазначених органів з громадськістю, врахування громадської думки під час формування та реалізації державної і місцевої політики.

Нажаль, робота громадської ради при виконкомі Хмільницької ради викликає занепокоєння, так як в більшості випадків громадська рада не може провести засідання за відсутністю кворуму.

Хочу зазначити, що пунктом 10 цього Положення визначено, що членство у громадській раді припиняється на підставі рішення громадської ради у разі систематичної відсутності члена громадської ради на її засіданнях без поважних причин (більше ніж два рази).

Враховуючи вищевикладене, пропоную всім представникам інститутів громадянського суспільства, представлених в громадській раді при виконкомі Хмільницької ради, до 30 вересня 2016 року, визначитись щодо подальшої своєї участі у роботі громадської ради, а також надати пропозиції щодо виключення окремих членів громадської ради, які систематично пропускають її засідання, зі складу громадської ради.

Пам’ятаймо, що створення ефективного майданчика для обговорення найрізноманітніших актуальних проблем нашого міста, спільна розробка та впровадження дієвих проектів, спрямованих на вирішення проблем, позитивна практика співпраці влади з громадськими організаціями та порозуміння у вирішенні питань розвитку Хмільника дозволять покращити стан справ у всіх сферах життєдіяльності міста.

Голова громадської ради О.Ніжельський