Чи потрібен в Хмільнику інформаційно-консультативний центр?

Чи потрібен в Хмільнику інформаційно-консультативний центр?
26.10.2010
22 жовтня в Хмільнику відбулися консультації з громадськістю на тему «Проблеми громадської участі у вирішенні питань місцевого значення» в рамках проекту «Голос для мешканців!». Популяризація механізмів громадських консультацій

у 15 районах України».

Захід відбувся в конференц-залі Хмільницької міської ради з ініціативи громадської організації ПРАВО» та підтримки виконавчого комітету Хмільницької міської ради.

Основою для проведення громадських консультацій стали результати проведеного дослідження представниками громадської організації «ПРАВО», яке передбачало проведення соціологічного дослідження, а також аналіз діючого законодавства щодо участі громадян в процесах прийняття рішень та порівняння напрацьованих результатів з реальною картиною щодо громадської участі в Хмільнику (з результатами дослідження можна ознайомитися в доданому файлі).

Результати дослідження дають відповіді на питання:
Бачення громадою проблематики міста;
Потенціал громади щодо участі у вирішенні питань місцевого значення;
Правові підстави щодо впливу членів територіальної громади міста на вирішення актуальних питань громади;
Теперішня ситуація з громадською участю у місті.

Загальний висновок, якого дійшли експерти громадської організації «ПРАВО» такий:

За наявності чіткого бачення проблем міста, маючи досить великий потенціал та бажання долучитися до вирішення цих проблем, за наявності дієвих та ефективних правових механізмів, громада майже не впливає на процеси прийняття рішень місцевою владою.

Іншими словами – громада майже не використовує свого потенціалу та можливостей, передбачених законодавством.

Під час обговорень учасники дійшли висновку, що причини низької громадської активності полягають в особливостях менталітету (моя хата з краю), певному негативному (чи упередженому) ставленні влади до громади та навпаки, низька компетентність членів територіальних громад, не в повній мірі використовуються засоби масової інформації, недостатня поінформованість громадян, недосконалість місцевої нормативно-правової бази, відсутність дорадчо-консультативних органів. Також досить негативно впливає на ситуацію відсутність в громаді лідерів, відсутність певної мотивації.

Для виходу з такої кризової ситуації учасниками було запропоновано проводити просвітницькі заходи, впроваджувати навчальні програми, проводити роботу щодо вдосконалення місцевої нормативно-правової бази тощо. Цю функцію, на думку учасників, міг би взяти на себе інформаційно-консультативний центр.

Про створення такого центру висловилися представники громадської організації «ПРАВО», взявши на себе обов’язок розробити за участю волонтера Корпусу Миру США проект, та представити його для розгляд конкурсної комісії програми SPA.

Приємним моментом було те, що багато учасників погодилися долучитися до створення та підтримки діяльності інформаційно-консультативного центру.

Знайшлися бажаючі долучитися до діяльності центру в якості волонтерів та навіть пожертвувати певні суми на діяльність центру.

Тож будемо сподіватися на підтримку донорів та членів територіальної громади міста у створенні та налагодженні діяльності в місті Хмільнику інформаційно-консультативного центру.