Депутати прийняли рішення, яке не відповідає інтересам хмільничан?

Депутати прийняли рішення, яке не відповідає інтересам хмільничан?
02.03.2012
На нашу електронну пошту надійшов лист. Питання, яке там піднімається, є досить важливим для членів територіальної громади міста Хмільника. Фактично це звернення до представників депутатського корпусу Хмільницької міської ради. То ж пропонуємо вашій увазі сам лист (майже таке саме звернення розміщено на Офіційному сайті міста Хмільника в розділі «Форум»):

«Рішенням 19 сесія міської ради 6 скликання Хмільницької міської ради від “26” січня 2012 року затверджено Положення про порядок пайової участі (внеску) замовників у розвитку інфраструктури міста Хмільника.

Особливо звернути увагу на пункт 2.5. зазначеного положення (стосовно самочинного будівництва)

Дійсно Законом України "Про регулювання містобудівної діяльності" (ст. 40. Пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту) передбачається залучення коштів пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту.

Але ставиться питання кого можна залучати до пайової участі у розвитку інфраструктури міста, а кого ні ?

Зазначений закон чітко визначає, що не залучаються замовники у разі будівництва:

- індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею до 300 квадратних метрів, господарських споруд, розташованих на відповідних земельних ділянках.

І це правильно. Держава своїм законом захистила інтереси простих громадян. Громадяни за свої кошти будують індивідуальні житлові будинки, господарські будинки. А як важко в нас час будуватися знають всі. Будівельні роботи проводяться не за рік два, а набагато більше – 5 - 10 років.

А тепер проаналізуємо, що було прийнято на сесії.

2.5 об’єктів самочинного будівництва (за винятком тих, що перелічені у п. 1.5 цього Положення крім п.п. 1.5.4 і тих, які за рішенням суду підлягають знесенню):

2.5.1 – 1 % загальної кошторисної вартості будівництва індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею до 300 квадратних метрів;

2.5.2 – 1% загальної кошторисної вартості будівництва індивідуальних господарських споруд, розташованих на відповідних земельних ділянках площею до 50 м.кв;

2.5.3 – 10% загальної кошторисної вартості будівництва індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею більше 300 квадратних метрів та загальної кошторисної вартості будівництва індивідуальних господарських споруд, розташованих на відповідних земельних ділянках площею понад 50 м.кв;

2.5.4 – 10% загальної кошторисної вартості об’єктів будівництва іншого призначення.

2.6. Для об’єктів, введення в експлуатацію яких буде здійснюватись до 1 січня 2013 року, кошти пайової участі сплачуються до визнання виконавчим комітетом права власності на об’єкт нерухомого майна.

Фактично депутати Хмільницької міської ради ввели новий податок на самовільне будівництво. Приміром якщо був побудований житловий будинок самочинно, його вартість становить від 500 тис. грн. до 1 млн. то забудовник сплачує від 5 до 10 тис грн. до місцевого бюджету.

Я згоден з тим, що із самовільним будівництвом треба боротися. Але давайте врахуємо той факт, що держава дала можливість громадянам легалізувати самовільне будівництво у відповідності з прикінцевими положеннями ЗУ "Законом України про регулювання містобудівної діяльності". Наведу витяг із цього закону.



"9. Прийняття в експлуатацію збудованих до 31 грудня 2009 року індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт і заяви про прийняття в експлуатацію яких подаються до 31 грудня 2012 року, здійснюється безоплатно інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю за результатами технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж таких об'єктів за наявності документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщений такий об'єкт, протягом 30 днів з дня подання заяви. Порядок прийняття в експлуатацію таких об'єктів і проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж визначається центральним органом виконавчої влади з питань будівництва, містобудування та архітектури.".

І що ми маємо. Маємо те, що Закон України не передбачає пайову участь при будівництві індивідуальних будинків. Держава передбачила порядок введення в експлуатацію таких об’єктів самовільного будівництва. Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю приймає в експлуатацію такі об’єкти (зверніть увагу БЕЗКОШТОВНО!!!!).



Виникає ще одне питання. Після введення об’єкту в експлуатацію, який би він не був, самовільний чи ні, статус самовільно з такого об’єкту знято. Він є готовий до експлуатації і його можливо подальше експлуатувати.

Але що вона нам дало. А нічого. В лиці місцевої влади статус самовільного будівництва не знято. Депутати міської ради приймають антинародне положення (в частині самовільного будівництва) з метою здирання останніх копійок з людини для поповнення місцевого бюджету. (Чомусь мені нагадує довоєнні роки, коли працівники НКВД ходили зі зброєю та забирали останні крихти хліба.


Шановні депутати !!! Перегляньте своє рішення!!!!


Вас надурили, сказавши що це передбачено Законом. Вам в черговий раз підсунули документ за який треба проголосувати але чітко не сказали до чого він приведе.


Поверніться до людей обличчям, він Вас обрав!!!


Цим документом, який прийнятий Вами, мешканцям міста зменшують право володіти, користуватися та розпоряджатися належними їм будинками, оскільки "правоустановчі документи на право власності на об`єкти нерухомого майна оформляти виключно при наявності підтвердження про сплату пайового внеску".

Взгляд народа


Коментар громадської організації «ПРАВО»: пропонуємо авторам листа зв’язатися з членами нашої організації для проведення консультацій з метою вироблення подальшого плану дій…