Фітнес молоді байдужий?!

Фітнес молоді байдужий?!
14.04.2010
«Дивлюсь я на молодь та й думку гадаю: чому всі ліниві, чому не стрибають?». Таку пісню дуже хочеться заспівати, причому неодмінно з сумним обличчям та жалібним голосом. Дійсно, чому наша молодь така байдужа до здорового способу життя, першоосновою якого є рух? Невже за весь час сидіння чи стояння не виникає гострого бажання танцювати-стрибати-бігати?

Як це не прикро, але опікуватися власним здоров’ям люди починають десь у 30-40 років. Рушійною силою виступають хвороби, набуті за попередні десятиліття малорухливого життя. Подивіться на клієнтуру фітнес-клубів: хай вас це не дивує, але лише 15% відвідувачів молодші за 25 років (ми тут не враховуємо суто дитячі групи). Розвинена мережа альтернативних закладів для фізичного розвитку просто відсутня. Куди ж поділася молодь?

Чи не єдиним місцем для фізичних вправ стають танцмайданчики розважальних клубів. Уявіть собі: тіснява, ніч, коли замість природного відпочинку оповиті цигарковим димом постаті здригаються під ритмічну музику… Все ж це, звісно, без супроводу інструктора та без правильно підібраного фізичного навантаження на конкретний організм. Щось на корисний рух не дуже схоже…

Традиційно молоді люди асоціюються з сильними, гарними на вигляд та веселими особами. Здебільшого так і є, але недовго, бо сучасні юнаки та дівчати самі себе руйнують. Починаючи зі шкільного віку захоплення комп’ютером або, навпаки, тусуванням з однолітками стає бомбою уповільненої дії. Результати накопичуються, а потім з жахом розумієш, що у 25 років виглядаєш щонайменш як на 30, а стан організму – то на всі 40. Сумно? Отож!

«Проблема народження хворих дітей походить від нашої поганої екології та нестачі грошей», - впевнені українці. А як щодо стану здоров’я батьків немовляти? Які самі хронічно хворі у свій молодий вік, бо смалять, вживають алкоголь та не займаються фізичними вправами. Природно, що і нащадки здоровими не будуть… Що ми робимо з нацією?! Скажіть від щирого серця: хтось з читачів цієї статті робить вранці зарядку або бігає неподалік дому? Таких фанатів особисто я зустрічаю дуже-дуже рідко, хоча це – найпростіший шлях до здоров’я.

Ті, хто кажуть, що не вистачає часу на вправи або бракує грошей на абонемент до фітнес-клубу, просто виправдовують свої лінощі. Нехитра арифметика: курці витрачають на тютюнові вироби близько 100-200 грн. на місяць, алкогольні напої витягують з кишені ще стільки ж, або навіть більше. Це не враховуючи плату за вхідні квитки до нічних клубів. Порівняйте з вартістю місячного абонементу до фітнес-клубу: 150-300 грн. (чим менше місто, тим дешевші спортивні послуги). Ось на чому треба економити заради здоров’я! А не на здоров’ї заради тимчасового задоволення та майбутніх хвороб…

Катерина Коптєва