Хмільник може втратити свою історію

Хмільник може втратити свою історію
21.02.2012
Громадська організація «Братство хмільничан у Києві» вимагає від лідера Народного Руху України Бориса Тарасюка відновлення історичної справедливості щодо визначення місця, де відбулася битва 650 років назад…

Цього року Хмільник відзначатиме свій «ювілейний День народження». Перша письмова згадка про Хмільник датується 1362-м роком. Як згадується в літописі, саме 1362 року, зібравши чимале військо з литовців, росіян, українців і білорусів, литовський князь Ольгерд, біля річки Синя Вода, розгромив вщент татарські орди братів Котлубуга, Качибея і Дмитра, яким належало Поділля. Він же і оволодів Хмільником…

Але офіційна наука чомусь не визнає цього факту, вказуючи, що ця битва відбулася не в Хмільницькому районі, а в Кіровоградській області…

На превеликий жаль такої думки притримується лідер Народного Руху України Борис Тарасюк. Саме він є автором проекту Постанови Верховної Ради України про відзначення 650-річчя визволення українських (руських) земель від іга Золотої Орди. В проекті Постанови вказується, що битва відбулася на річці Синюха Кіровоградської області…

Саме тому Братство Хмільничан звернулося до Бориса Тарасюка з вимогою відновити історичну справедливість. Вашій увазі пропонується текст звернення:



Народному депутату України


Б.І.Тарасюку



Шановний Борисе Івановичу!



Вами на розгляд Верховної Ради України внесено проект постанови про відзначення 650-річчя визволення українських (руських) земель від іга Золотої Орди (реєстр. № 9479). У постанові йдеться про визначальну битву 1362 року на Синіх водах, що «відбулася задовго до Куликовської битви 1380 р., на річці Сині Води (нині р. Синюха Кіровоградської області)».

Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності на своєму засіданні 7 грудня 2011 року розглянув проект та звернув увагу, «що між істориками та краєзнавцями до цих пір точаться дискусії щодо точного місця битви».

Ми сподіваємось, що готуючи проект постанови Ви керувались не отриманням швидких політичних дивідендів, а скоріш за все допустили прикру помилку, не розібравшись досконало у історичних подіях. Хіба Вам не відомо, що 15 років на Кіровоградщині спеціально проводилися археологічні розкопки та жодних доказів битви не виявлено. Вивчивши усе та зваживши, Ви мали б дійти висновку, що битва відбулась на Вінниччині, на берегах Синьої Води (Сниводи) Хмільницького району. Про це свідчать праці істориків, краєзнавців, дослідників; залишки зброї на місці битви; могили загиблих воїнів; топоніміка і гідроніміка Присниводдя; усна народна творчість (фольклор); інкорпорація саме цих земель до складу Великого Князівства Литовського та інші незаперечні наукові докази.

Книги, що були надіслані Вам краєзнавцем Миколою Дорошем «Битва на Синій Воді 1362 року: правда та домисли» і «Битва на Синій Воді 1362 року (або таємниця річки Сниводи) підтверджують вищесказане та знаходять підтримку у широкого кола істориків та науковців. Серед них такі знанні історики як Сергій Литвин, доктор історичних наук, професор, редактор журналу «Воєнна історія», Сергій Гальчак, голова філії Центру дослідження Поділля та багато інших з ким вдалось поспілкуватись за цей короткий час, і які готові підтримати нашу позицію. Ми отримали листа від Інституту історії Національної академії наук України, де визнається передчасність локалізації битви на Кіровоградщині (додається).

Громадська організація «Братство хмільничан у Києві», що об’єднала вихідців із Хмільницького краю Вінниччини, виконуючи статутні завдання щодо збереження та примноження історичних цінностей рідного краю, вважає за справу честі відновлення історичної справедливості. Ми уже звернулись до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України врахувати вищезазначене при прийнятті рішення про святкування події на державному рівні.

Просимо вжити заходи щодо повернення історичної правди, про що декларує очолювана Вами партія «Народний Рух України», бо ж як справедливо відзначав Максим Рильський «Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього».

З повагою,

Голова правління Олег ПОБЕРЕЖНИЙ