ХМІЛЬНИК ПЕРЕХОДИТЬ ДО ПРАКТИЧНИХ КРОКІВ ГРОМАДСЬКОГО КОНТРОЛЮ

ХМІЛЬНИК ПЕРЕХОДИТЬ ДО ПРАКТИЧНИХ КРОКІВ ГРОМАДСЬКОГО КОНТРОЛЮ
06.05.2011
В Хмільнику буде проведено експертизу стосовно контролю за якістю пасажирських маршрутних перевезень в місті. Сьогодні публікуємо інтерв’ю з Олександром Вознюком, який виступає одним з ініціаторів проведення громадської експертизи в цій сфері…



Олександре, як у вас відбувається процес підготовки до громадської експертизи?

Громадська організація ФК Радон вже давно визначилась з предметом експертизи це діяльність виконавчих органів Хмільницької міської ради щодо здійснення контролю за дотриманням законодавства у сфері пасажирських перевезень на маршрутах загального користування в місті Хмільнику. Цей предмет обраний не випадково, тому що в місті вже не перший рік існує проблема і не одна в сфері надання послуг пасажирських перевезень перевізниками населенню міста та його гостям.

І як ви вважаєте її можна вирішити?

На нашу думку одним з критеріїв за допомогою якого ця проблема вирішиться є комплексний підхід нашої організації та влади у вдосконаленні механізму контролю та якості надання послуг в сфері пасажирських перевезень , хочу наголосити що саме спільні дії громади та влади призведуть до позитивних зрушень.

Що ви маєте на увазі під спільними діями на невже влада не в змозі сама вирішити нагальні проблеми?

Розумієте, державні службовці працюючи в щодня над розробкою нових рішень, положень, нормативно-правових актів, не мають фізичної змоги відслідковувати роботу тих же перевізників, контролювати їх, виявляти порушення. Тому я наголошував вище що спільними діями ми можемо виробити певні механізми та успішно вирішити всі гострі питання. Єдине що дивує так це пасивність громадян, які говорять про проблеми транспорту лише між собою, не звертаючись до влади, цим самим спонукаючи перевізників надалі порушувати чинне законодавство.

Які ваші наступні кроки?

Вже майже підготовлений інформаційний запит до виконкому Хмільницької міської ради по вище згаданому предмету. Маємо надію що влада з розумінням поставиться до нашої ініціативи.

Можливо не освіченим читачам потрібно детальніше розповісти що таке громадська експертиза?



На мою думку громадська експертиза це один з видів соціального контролю, який здійснюється об’єднаннями громадян та самими громадянами. Він є важливою формою реалізації демократії і способом залучення населення до управління суспільством та державою.

Чи цікавились ви питанням, можливо в Україні вже є практика проведення експертиз органів виконавчої влади щодо здійснення контролю за дотриманням законодавства у сфері пасажирських перевезень?

Наскільки нам відомо ми першопрохідці, тим цікавіше буде працювати в цьому напрямку.