КРУГЛИЙ СТІЛ В РАМКАХ МОНІТОРИНГУ

КРУГЛИЙ СТІЛ В РАМКАХ МОНІТОРИНГУ
14.12.2009
В рамках проекту було заплановано проведення круглого столу за участю представників Хмільницької міської ради, представників місцевих організацій політичних партій та громадських організацій та громадськості. Для цього в секторі з питань внутрішньої політики, у справах засобів масової інформації та зв’язків з громадськістю Хмільницької міської ради, було отримано інформацію про кількість зареєстрованих в місті Хмільнику об’єднань громадян, та телефони (домашні та робочі) депутатів міської ради. Отже, станом на 2007 рік виконкомом Хмільницької міської ради зареєстровано 54 міські організації політичних партій та 12 громадських організацій.

Вирішено було обдзвонити всіх потенційних учасників круглого столу та запросити їх до участі в засіданні круглого столу.

Результат перевершив всі сподівання. Переважна більшість зареєстрованих міських організацій політичних партій виявилися недієвими. Тобто їх хтось колись створив під якісь вибори, щоб показати успішну розбудову партії, й на цьому все скінчилося. Більшість організацій представляють собою так званих «Феніксів», які відроджуються з безвісти тільки перед черговими виборами, а потім знову зникають.

Така ж ситуація і з громадськими організаціями. Їх в Хмільнику зареєстровано 12, реально діючих – не більше 5-ти.

Громадяни, які згідно офіційної інформації є керівниками політичної чи громадської організації, на пропозицію взяти участь в роботі круглого столу в переважній своїй більшості не розуміли, що з них хочуть і чому дзвонять саме до них.

Ще більш цікава ситуація склалася з депутатами. Приблизно 40 відсотків обранців знайти було неможливо ні за робочим, ні за домашнім телефоном. Ті з ким вдалося поспілкуватися обіцяли прийти, але зразу попереджали про свою зайнятість. Дуже красномовний випадок стався під час розмови з депутатом від Комуністичної партії України. Пан Бондарчук, в формі, яка була притаманна лідерам компартії СРСР, дуже темпераментно переконував, що він «ПЕРШИЙ СЕКРЕТАР МІСЬКОМУ КПУ!!!». Переконавшись (після 5-ти хвилинної демонстрації своєї значимості), що на опонента це не справляє жодного враження (отакий «политически неподкованный товарищ»), він відмовився надалі вести розмову, заявив, що він у відпустці і кинув слухавку.

30 листопада 2007 року в конференц-залі Хмільницької міської ради відбулося засідання круглого столу в рамках проекту «Мережа свідомих громадян». В засіданні взяло участь 21 чоловік. Участь в заході взяли представники політичних партій (Народний Союз Наша Україна, Партія регіонів, Вперед, Україно!, БЮТ), громадських організацій (громадська організація «ПРАВО», Подільський центр соціальних технологій, Рада ветеранів міста Хмільника), представники виконкому Хмільницької міської ради, депутати та представники громадськості.

Під час проведення круглого столу виникали суперечності в питаннях підзвітності депутатів та ролі громадських організацій в цьому процесі. Зокрема, секретар ради заявив, що депутат повинен звітувати перед радою, бо це зазначено в Законі України «Про статус депутатів місцевих рад» (цікаво, де він таке вичитав?)

Загалом склалося враження, що присутні не зовсім розуміють, що відбувається. Причому не розуміли всі вище перераховані категорії учасників.