Куріння – «задоволення» не з дешевих

Куріння – «задоволення» не з дешевих
28.10.2009
Ні для кого не дивина побачити на вулицях громадян з цигаркою в зубах. Це стало настільки звичним явищем, що люди, які палять, з байдужістю відносяться і до свого здоров’я, і до здоров’я оточуючих, і будь-які методи боротьби з курінням не здаються нам значимими та ефективними. І навіть написи на пачках цигарок про можливість захворювань різними хворобами від тютюнопаління не набагато хвилюють самих курців. Більшість з них не можуть кинути палити, якби й хотіли, бо вже виникла залежність і без цигарок «життя – не життя». Звичайно ж те, як жити – вибір кожного, але стає прикро, бо ж палити починають діти більш раннього віку. Їм здається, що це – ніби «круто», вони наслідують старших з бажанням подорослішати, а потім впадають в залежність… і тоді вже пізно – покинути дуже важко. Активність до тютюнопаління починається й в компаніях, закурив за «компанію» - а потім ще і ще… За роки незалежності кількість жінок, які палять, збільшилась удвічі. Не раз бачимо: стоїть гарна молода дівчина, по-модному одягнена, а в руках – цигарка. Є певна категорія дівчат, які почали палити з метою похудання… Але потім не кидають, бо чули казочку про те, що якщо покинеш палити, набереш вагу. Але ж не всі знають, що це міф – вага після кидання тютюнопаління набирається лише на деякий час, а через кілька місяців внаслідок оздоровлення й саморегулювання організму вага нормалізується. Заради того, щоб сподобатись хлопцям-курцям (чи, може, аби бути ближче до особи, яка сподобалась?!..), дівчата в їхніх компаніях теж смалять цигарки. Та не всім особи чоловічої статі кажуть, що терпіти не можуть, коли дівчина палить, і більшість з них хочуть серйозно зустрічатися з тими дівчатами, які бережуть своє здоров’я: не палять і не вживають спиртне. Багато хто пов’язує своє куріння зі зніманням стресу таким чином, але ж тютюн лише підсилює дію стресового стану, адже нікотин викликає викид адреналіну, внаслідок чого у людини підвищується тиск, прискорюється серцебиття, підвищується рівень цукру в крові, що сприяє підвищенню чутливості до стресу. Ще багато чого можна говорити/писати про шкідливий вплив тютюну на організм людини, і список захворювань теж здається нескінченним. Але кожна людини має свою голову на плечах і сама робить вибір.

Звертаючись до фінансового боку цієї проблеми, ситуація теж залишається складною. Найдешевша пачка цигарок коштує 2, 90 грн. Та людина, яка звикла до певної марки і купує більш якісніший продукт, воліє придбати «повільну смерть» в середньому щонайменше за 5-6 гривень. А якщо курець випалює за день не одну пачку? За підрахунками виходить досить таки кругленька сума. За кордоном, наприклад, у Чехії пачка MARLBORO коштує за нашим курсом 42 гривні, а в Бельгії ще рік назад – 72 гривні…

Володимир кинув палити близько року тому. В тому, що покинути палити, його переконали дівчина й погіршення стану здоров’я: з’явилася задишка, кашель… палити покинув одразу, а щоб не тягнуло, жував ментолові цукерки або відволікався на якісь інші справи. Про те, що покинув себе труїти, взагалі не шкодує, хоч іноді виникає бажання потягнутися за цигаркою, та щоразу переборює цю згубну звичку.

Кожен дорослий має право на свій вибір, але діти не повинні страждати від їх байдужості…