МІСЬКА ВЛАДА НАМАГАЄТЬСЯ ПЕРЕКЛАСТИ ВИТРАТИ З ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ ВУЛИЦЬ НА ПЛЕЧІ МЕШКАНЦІВ

МІСЬКА ВЛАДА НАМАГАЄТЬСЯ ПЕРЕКЛАСТИ ВИТРАТИ З ПЕРЕЙМЕНУВАННЯ ВУЛИЦЬ НА ПЛЕЧІ МЕШКАНЦІВ
05.09.2015
Lenina_0Виконавчий комітет Хмільницької міської ради розсилає мешканцям «листи щастя», в який рекомендує самотужки замінити аншлаги на багатоквартирних будинках та приватних садибах, причому – власним коштом.

Принаймні такі листи отримали мешканці колишньої вулиці Леніна, яку розділили перейменували на проспект Свободи та вулицю Небесної сотні.

Scan

Такі дії виконавчого комітету є прямим порушенням законодавства та спробою перекласти витрати на плечі хмільничан.

Ось що каже про витрати, які можуть виникнути під час найменування чи перейменування вулиць Закон України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій»:

Стаття 13.

  1. Фінансування витрат, пов’язаних з присвоєнням, зміною або відмовою від присвоєних юридичним особам та об’єктам права власності імен фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій, залежно від того, хто ініціював порушення цього питання, здійснюється за рахунок коштів:



  • державного бюджету, якщо ініціатором є державний орган;

  • відповідного місцевого бюджету, якщо ініціатором є відповідний орган місцевого самоврядування;

  • юридичних осіб, якщо ініціатором є керівник підприємства, установи, організації.


На скільки відомо, то мешканці колишньої вулиці Леніна не виступали з ініціативою щодо перейменування їх вулиці. Більше того – мешканці вулиць чи конкретних будинків навіть не визначені, як суб’єкт, за чий рахунок можуть покриватися витрати, що виникатимуть під час перейменування. Визначено, що це можуть бути лише кошти державного, місцевого бюджетів чи кошти юридичних осіб (якщо мова йде про їх найменування з власної ініціативи).

То ж варто і в свою чергу рекомендувати виконавчому комітету не намагатися перекласти витрати на плечі мешканців, а ініціювати внесення змін до відповідної міської програми, передбачивши виділення коштів для зміни аншлагів на будинках з міського бюджету. Тим більше, що міська влада має намір перейменувати понад 50 вулиць.