МИКОЛА КАТЕРИНЧУК ЗАРЕЄСТРУВАВ ЗАКОНОПРОЕКТ ПРО СКАСУВАННЯ «МОВНОГО ЗАКОНУ»

МИКОЛА КАТЕРИНЧУК ЗАРЕЄСТРУВАВ ЗАКОНОПРОЕКТ ПРО СКАСУВАННЯ «МОВНОГО ЗАКОНУ»
28.12.2012
Микола Катеlabel_20121014152745_IMG_1936_200ринчук зареєстрував у Верховній Раді законопроект "Про державну мову України" (р. № 1144 від 21.12.2012 року), який, серед іншого, передбачає скасування прийнятого раніше скандального закону "Про засади державної мовної політики".

Про це повідомляє офіційний сайт Європейської партії України.
Згідно з текстом документа, опублікованого на сайті ВР, цей закон спрямований на забезпечення використання української мови як державної на всій території України, забезпечення права громадян України на використання державної мови, захист і розвиток мовної культури.
У пояснювальній записці до законопроекту зазначається: "Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України". При цьому, однак, підкреслюється, що "Конституція України не уточнює вимог до особливостей практичного використання української мови як державної мови України, так само як і не вказує зобов'язань органів влади по відношенню до порядку формування чи збереження державної мови".
"Закон має на меті визначити обов'язки органів влади, посадових осіб на території України по відношенню до української мови як державної, а також відповідні права громадян. Закон передбачає обов'язок будь-яких посадових осіб використовувати українську мову як державну. Громадяни мають право звертатися до органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об'єднань громадян, посадових осіб українською чи іншою мовою, прийнятною для сторін", - йдеться в пояснювальній записці.
У законопроекті наголошується, що "обов'язковість застосування державної мови України не повинна тлумачитися як заперечення або применшення права на користування іншими мовами на території України". У той же час, законопроект регламентує сфери обов'язкового використання української мови на території України і паралельного використання при цьому мов національних меншин.
Документ також визначає заходи щодо захисту і підтримки української мови. Нагадаємо, Верховна Рада прийняла законопроект "Про засади державної мовної політики" 3 липня. Закон набув чинності 10 серпня.