Мирні зібрання – вчимося уникати перешкоди

Мирні зібрання – вчимося уникати перешкоди
01.11.2011
29-30 жовтня 2011 року в Одесі, відбувся семінар «Теорія та практика застосування права на свободу мирних зібрань в Україні», для представників громадських організацій з Вінницької, Миколаївської, Одеської і Херсонської областей.
Участь в навчанні взяв представник громадської організації «ПРАВО» Віталій Дорох.
Під час семінару були висвітлені теми що стосуються свободи мирних зібрань в Україні, а також надані практичні навички, щодо:
- безперешкодного проведення мирних зібрань;
- успішної взаємодії з органами правопорядку під час мирних зібрань;
- повідомлення про проведення мирного зібрання, успішних алгоритмів дій;
- оскарження рішень про заборону мирних зібрань;
- співпраці з волонтерами;
- використання петицій в громадському лобіюванні;
- використання нових медіа;
- ефективної роботи із представниками ЗМІ.

Як зазначив Голова Ради громадської організації «ПРАВО» Віталій Дорох, питання організації та проведення мирних зібрань має досліджуватися окремо в кожній громаді. Зважаючи на те, що, згідно ст.. 39 Конституції України, про проведення мирних зібрань сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування, то можливі випадки перевищення вказаними органами своїх повноважень. Наприклад, виконавчий комітет Хмільницької міської ради, після отримання повідомлення про проведення мирних зібрань, надає дозвіл на його проведення. Якщо виконком надає такий дозвіл, то може й не надати… А це суперечить тій таки 39 статті Конституції України, де говориться, що заборона може встановлюватися лише судом…
Навчання проводилося на прикладах реальних успішних дій громадськості та судової практики. Організатором семінару виступив: Інститут «Республіка» та Центр дослідження суспільства, за підтримки National Democratic Institute.

Фото: